Регистрация

Храни, които ще запазят по-дълго тена ви

22 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 2640
Храни, които ще запазят по-дълго тена ви

Богатите на витамин А плодове и зеленчуци със зелен и оранжев цвят ще направят слънчевия ви загар по-траен.

Топлите летни дни, такива каквито ги помним от дългите детски ваканции – с жарко парещо слънце и танци на мараня в далечината, рядко ни радват през тази година. Мнозина от българите, които вече имаха честта да се насладят на лятната си почивка, останаха с доза разочарование, защото почти нямаше кътче в страната, в което цяла седмица да не падне поне един качествен порой. А не са ли слънчевият загар и отпочиналият вид едни от най-сигурните признаци за ползотворно прекарана почивка? Дори и да не е било съвсем така, ето няколко съвета как да изпишете прекрасните емоции върху външния си вид, като се сдобиете с плътен равномерен тен и премахнете следите от умора по лицето си, като си хапвате едни от най-разпространените на пазара плодове и зеленчуци.

Търсете растения, богати на витамин А, съветват дерматолози. Под неговото въздействие в тялото се образуват химични съединения, наречени каротиноиди. Те имат изглаждащ ефект върху кожата и подпомагат по-лесното й насищане с кръв, която от своя страна й доставя още полезни вещества. Освен това  каротинът влияе за потъмняване на пигментацията и равномерното разпределение на цвета в дермалните клетки. Той ги потъмнява, затова тенът ви ще се дообагати и ще остане плътен за по-дълго време, създавайки илюзията, че сте прекарали цял месец на слънчев екзотичен плаж.

Най-много каротиноиди се съдържат в растенията с жълт или оранжев цвят, защото именно те са „виновниците“ за пигментацията им. Няма да сбъркате ако включвате в дневното си лятно меню моркови, праскови и кайсии. Те са в основата на редица слънцезащитни кремове и лосиони, защото подпомагат лъчите в създаването на идеалния цвят на кожата, като същевременно я активират да не приема облъчвания във вредния спектър и да се регенерира бързо при изгаряния.

Зелените листа на зеле, маруля, спанак, рукола са подходящи за похапване, ако планирате да се излагате на голямо количество слънчева светлина. Натрупани чрез храната в тялото, те действат като естествена марля, която то само ще си наложи върху кожата, ако усети нужда от облекчаване на изгарянията. Техният пигмент също действа успокояващо, потъмнява дермалните клетки и ги обогатява с кислород. Така освен, че ще запазите тена си, ще го направите равномерен, без червени петна и помогнете на кожата си да диша и да се подмладява.

Пиенето на вода, особено в жегите, е задължително. Всичко знаем, че белезите на старостта се появяват заради загубата на вода от клетката. Когато е горещо, тялото се поти, а оттам – губи повече вода и започва да се съсухря. Не позволявайте това да се случва с вас. Можете да приемате течността на младостта и под формата на чайове, обясняват специалисти и съветват лятото да се ограничи приема на сол, която изсмуква водата от тялото.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Добри и лоши храни преди караоке

Какво се яде и пие преди пеене, за да бъде гласът хубави и гърлото спокойно и кои храни трябва да се избягват преди караоке представление?   виж още »

Храни, които да си вземем за плажа

Използвайте пясъка за естествен хладилник, но не забравяйте да обозначите къде заравяте провизиите. виж още »

Българска селска вегетарианска диета за лятото

Отслабнете и се запасете с витамини от продуктите в градината на баба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта