Регистрация

Храни, които да си вземем за плажа

22 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 10790
Храни, които да си вземем за плажа

Използвайте пясъка за естествен хладилник, но не забравяйте да обозначите къде заравяте провизиите.

Пребиваването на българското черноморие освен бленувана идея за лятна почивка е и игра на оцеляване. Много са плажовете, на които няма и едно място, от където човек да може да си купи студена вода или бира, да не говорим за прясна супа, кебапчета с гарнитура, печено пилешко или въобще нещо стабилно, с което да напълни корема след няколкочасов изтощителен престой във водата. Неприятно е, когато гладът надделее над нежеланието да се измине половин километър в най-голямата жега, за да се стигне до място, на което се предлага някаква стабилна храна. Започва се със сушене, събиране на кърпи, чадъри и други плажни дисаги, само заради настойчивите вопли на празния стомах. А обикновено, когато се завърнете с целия багаж обратно, вече заситени – мястото ви е заето.

От друга страна носенето на храна от квартирата на плажа рискува да развали вкусовите и визуалните качества на ястието ви. Сандвичите се разстичат, месото се разваля, бирата се стопля, а плодовете стават кашкави и неприятни за хапване. Затова ние от kulinarno.bg ще ви открехнем как да надхитрите ситуацията и да успеете да се наядете с вкусна донесена от вас храна.

Трик за студени напитки и диня. Ще запазите температурата им по-дълго, ако ги заровите в пясъка. Бирата и водата ще останат като извадени от хладилника, ако се понапънете да им изкопаете по-дълбока ямка. Сложете ги прави – не легнали. Същото можете да направите и с динята, но не и с други плодове, защото те са доста по-меки и ще се смачкат и напълнят с пясък. Тук трябва да спазвате две препоръки. Когато заравяте продукта в земята, не забравяйте заедно с него да заровите и пръчка, която да се подава над пясъка. В противен случай рискувате след няколко завъртания на кърпата, да не успеете да си намерите скритото „имане“. Освен това се постарайте докато го закопавате, пясъка да бъде максимално натъпкан около него – така ако някой го настъпи тежестта му ще се разнесе равномерно по земята, а няма да падне директно върху продукта. След заравянето можете да полеете с вода за допълнително охлаждане и спластяване на пясъка.

Варените картофи са страхотно решение. Донесени цели, заедно с люспите, те не се нагряват на непряка слънчева светлина, така че могат да издържат цял ден в плажната ви чанта, чакайки ви да огладнеете. Освен това се разпадат трудно, не съдържат сосове, които могат да се разтекат по багажа ви, а по-силен натиск върху тях няма да е фатален. Тази храна е особено подходяща и защото е лека – без мазнини, които да ви подуят или да ви донесат дискомфорт от преяждане в топлото време.

Пакетираният козунак и кроасаните стават божествено вкусни, когато се поставят неразопаковани на слънце. Колкото повече ги държите на плажа, толкова повече ще омекват. Добре е обаче тестените кифлички да са без пълнеж, защото нагрятата им вътрешност може да избълва. А козунакът – той ще се превърне в хлебче „душица“, което ще ви наяде стабилно.

Пластмасовите кутии спасяват традиционалистите. С пластмасова кутия за храни с капак можете да се сдобиете от почти всеки магазин за битови потреби. Ако сте традиционалист от български тип, за който престоят на плажа е свързан с консумация на пържена цаца с картофки за гарнитура и потна бира, използвайте тези кутии за да си занесете рибката и картофките до морето. (За бирата вече ви казахме) Ако табиетлийските ви ястия са доста мазнички и рискувате да изцапате плажната си чанта и цялото й съдържание, сложете по лист домакинска хартия на дъното на кутията и под капака, преди да го затворите. Тя ще изсмуче неприятните сокове от храната и ще ги задържи в себе си. Кутиите са подходящи за носене на скара, хлебчета и плодове, но не забравяйте, че ако ги държите прекалено много на жегите, рискувате да се развалят. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене преди плаж за здрава кожата и добро храносмилане

Хранене преди лятната почивка – много течности, фибри, пробиотични бактерии и мастноразтворими витамини ще ви помогнат да запазите гладка кожа, виж още »

Как се прави плуващ хладилник за напитки в басейна

Плуващ контейнер за храна позволява да хапвате и пийвате без да излизате от водата.   виж още »

Питието преди плуване може да е опасно

Не плувайте след консумация на храна и напитки!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта