Регистрация

Храни, които борят депресията

05 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3065
Храни, които борят депресията

Витамин В, аминокиселини, сладкиши и морски дарове ви помагат при завръщането на работа след дългата ваканция.

Напоследък психолози и експерти в отдел човешки ресурси говорят за един психически проблем, който пречи на хората да изпълняват служебните си задължения, а оттам нанася и удар на бизнеса. Става въпрос за следваканционната депресия, на която много хора гледат с насмешка, но и мнозина са я изпитвали върху гърба си. Първата седмица от завръщането на работа човек е почти безполезен и освен, че не може да свърши почти нищо, се чувства ужасно, разсейва се, изнервен е и не иска и да чуе за поредната порция от задължения, която ще му се стовари на главата.

И този проблем се оказа, че си има кулинарно решение. Ако се притеснявате, че следваканционната депресия ще изгони почивката от свежия ви вид, заменяйки я с отегчена и навъсена гримаса, може да включите в менюто си няколко храни, които да повишат чувството на радост в организма ви чрез активизиране на отделянето на хормона на щастието. Този трик важи за всякакъв вид депресия, както и за успокояване от продължително напрежение. Трябва да ядете 4 групи продукти. Ето и тях:

1. Сладкиши и храни богати на въглехидрати. Ако се чувствате потиснати, сладкото десертче винаги може да се опита да оправи нещата. Дайте му шанс, като не прекалявате с количеството. А що се отнася до въглехидратите – по-добре е да не залагате много на бялата захар, а да потърсите онази част от тях, която хранителните експерти наричат „сложни“. Те се намират в голямо количество в оризовите храни, пълнозърнестите продукти и пастата.

2. Аминокиселините и особено триптофанът предизвикват производството на серотонин. Мляко, месо, риба, фъстъци и какао ще ви накарат да се чувствате щастливи. Британски диетолози откриха, че приемането на аминокиселини три пъти дневно по 1-2 грама гарантира доброто настроение, жизнеността и чувството за увереност.

3. Омега – 3 мастните киселини правят цели нации щастливи, доказва антропологично проучване, базирано на изследване върху хранителните режими на различни народи и степента на щастие. Нациите, които се хранят с мазна риба и морски дарове като японци, тайванци, италианци, са по-усмихнати ведри и спокойни, отколкото хората в САЩ и Централна Европа, където подобни храни се ядат 1-2 пъти седмично и приемът им не е редовен.

4. При нещастните хора се открива понижени нива или липса на витамини от групата В и фолиева киселина. Ако не искате да бъдете едни от тях, наблегнете на консумацията на авокадо, спанак, леща, телешко месо, яйца и нахут. Зелените листни зеленчуци също са подходящи в грижата за доброто ви настроение.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Добри и лоши храни преди караоке

Какво се яде и пие преди пеене, за да бъде гласът хубави и гърлото спокойно и кои храни трябва да се избягват преди караоке представление?   виж още »

Средиземноморската диета пази от депресии

Храненето с плодове, зеленчуци и меса, бедни на мазнини, се грижи за доброто настроение и пази от психически разстройства. виж още »

Да преборим есенната унилост с храни

Витамин С, омега 3-мастните киселини, храната богата на фибри и свежата салата вечер ни помагат да сме свежи и в добра кондиция по време на климатични виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта