Регистрация

Фъстъченото масло предотвратява рак на гърдата

30 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2501
Фъстъченото масло предотвратява рак на гърдата

Момичетата, които си хапват фъстъчено масло през пубертета, намалят риска от развитие на рак на гърдата с 50%.

Фъстъченото масло – продукт, използван широко в Северна Америка, но малко употребяван в ежедневието на българина. Дали като балансирана закуска, намазано върху хляб, или просто за „заслаждане“ гребнато от бурканчето, то е засищаща апетитка, богата на калории и полезни вещества. В 100 г от него се съдържат 580 Ккал, като 50% от тях са мазнини. Затова и продуктът се нарича масло. Освен това е богат на фибри, които спомагат за понижаване нивото на лошия холестерол. Благодарение на антибактериалния си ефект фъстъченото масло подобрява дейността на имунната система.

Съвместен екип от изследователи  от Медицинския университет Сейнт Луис и медицинското училище на Харвард доказаха още един позитив от приемането на мазния продукт от ядки. Оказва се, че той е силен помощник в борбата срещу развитието на рак на гъдрата, ако девойките го консумират в тийнейджърска възраст, когато млечните им жлези нарастват и се оформят. Резултатите от изследването са категорични – ако едно момиче си хапва по три пъти в седмицата фъстъчения продукт, докато е на възраст между 13 и 18 години, възможността след навършване на 30 години да развие рак на гърдата спада с 50%.

Учените изследвали над 9 000 тийнейджърки между 1996 и 2001 г. и в последствие между 2005 и 2010 г. и установили, че хранителните им навици са в основа на превенцията от преминаването на пасивните туморни клетки в активни ракови. Най-вече този процес бил възпрепятстван от фъстъченото масло. Освен него, други култури, които имат подобно въздействие върху човешкото тяло са соята, лещата, бобът и царевицата. Техните „вълшебни“ свойства обаче са далеч по-слаби от тези на фъстъченото масло.

Тъй като вкусния продукт се намира трудно на пазара, а и често пъти се появява въпросът дали културата е генно модифицирана и какви методи на производствен процес включва направата на маслото, ние от kulinarno.bg ще ви предложим начин да си го направите вкъщи. Имайте предвид, че колкото по-малко изпичате фъстъците, толкова по-здравословно ще е маслото. Просто запечете 500 г фъстъци, счукайте ги на дребно в хаванче, смесете с 250 мл зехтин (най-добре Extra Virgin), добавете ½ ч.л. сол и 1 ч.л. захар и след като размесите – вече разполагате със здравословно домашно фъстъчено масло. Ако сте склонни да правите компромиси с вкуса за сметка на полезността на продукта, не е нужно да слагате сол и захар. И без тях ще постигнете апетитно мазило за сутрешния ви сандвич.

 

А ето и няколко рецепти с фъстъчено масло: 

Сандвич с фъстъчено масло и конфитюр

Сурови сладки с фъстъчено масло

Паста с пилешко и фъстъчено масло

Фъдж с фъстъчено масло

Домашно фъстъчено масло

Бисквити от фъстъчено масло с пълнеж

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Превенция от рак на гърдата с червени храни

Червените меса отключват рак на млечните жлези, а червените плодове предпазват от злокачествени образувания.   виж още »

Ядки удължават живота и даряват здраве и красота

Ежедневната консумация на каквито и да е ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 30%. виж още »

Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен

Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта