Регистрация

Ферментиралите храни ни пазят здрави

11 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3169
Ферментиралите храни ни пазят здрави

Зимните навици да си хапваме туршия, кисело зеле и сирене са инстинкт на организма за повишаване на имунната система.

Традицията е позната на всеки – пада сняг и свежите салати постепенно се заменят от туршии. На трапезата се редят кисели зелени домати и корнишончета, отварят се буркани с туршии, поставя се бучка сирене и предястието е готово. От мазетата на блокове и кооперации се носи аромат на кисело зеле, който се засилва в ракиеното време, щом мракът падне и семействата се съберат на вечеря.

От здравословна гледна точка е спорно дали този вид консумация на зеленчуци е полезна, защото мнозина експерти са на мнение, че витамините от зимнината са безвъзвратно погубени. Освен това някои хранителни специалисти заявяват, че киселината, съдържаща се в саламурата е силна за стомаха и може да атакува стените му, особено при навика туршията да се яде на гладно, преди да се премине към основното.

Учени от университета Кеймбридж обаче, без да знаят, обявиха българския адет за хапване на ферментирали храни като един от добрите кулинарни навици, които подпомагат имунната система на хората. Още повече към туршиите се прибягва през зимата, когато човек има нужда от защитни сили, които да се борят с настинките и вирусите.

Под ферментирала храна експертите разбират всякакви видове туршии, кисело зеле, консервирани маслини, както и сирената, оставени да отлежават по-дълго време. Те се насищат на полезни бактерии, съдържащи се в закваската, които попадат в стомаха. Микроорганизмите от своя страна разграждат част от храната при контакт с нея, а някои продукти дори се смилат под въздействието им. Така стомахът не се натоварва, а дори се насища с помощни бактерии, които посрещат и следващата храна.

Киселите храни активизират и нарастването на добрите бактерии в стомаха, а те са естествни пробиотици. Освен за подсилване на имунитета, служат и за регулиране нивото на кръвната захар и могат да се превърнат в естествен защитник от развитие на диабет от 2-ри тип. От Британската диетична асоциация напомнят също, че над 70% от имунните клетки се генерират в стомаха, където ферментиралите продукти активизират това размножаване и същевременно убиват вредните бактерии. По този начин помагат на тялото да си създаде своя естествена защита.

Киселите туршии и сирената са и благоприятни продукти в борбата с натрупаните килограми. От една страна те са сравнително нискокалорични, а от друга средата им разгражда мазнините и помага на организма да се отърве от тях. Затова хапването им освен здрави, ще ни направи и по-слаби и привлекателни, заключват експертите. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Киселите краставички – полезни, но в умерени количества

Киселите краставички са идеална народна салата или мезе със здравословни и диетични свойства.   виж още »

Черен чесън – нови супер полезни бонбони от чесън

Специално ферментиралият чесън е много по-полезен от суровия вариант.   виж още »

5 факта за имунитета и храната

Как да поддържаме здрава имунна система с няколко прости хранителни правила. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта