Регистрация

Кисела туршия със зелени домати, карфиол и зеле

Кисела туршия със зелени домати, карфиол и зеле
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 5311

Зимнина с домати, зеле, целина, моркови и червени чушки. Порционът е ориентировъчен за 4 буркана от по 800 мл или 6 буркана от 500 мл.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 кг зелени домати
  • 4-6 червени чушки
  • 400-600 г карфиол
  • 1 кг моркови
  • 1 шише оцет
  • 4-8 големи листа от зеле (по желание)
  • 200-300 мл мед
  • сол
  • вода
  • аспирин

Начин на приготвяне:

1. Нарежете зелените домати на полумесеци, морковите и целината на едри кръгчета, чушките на не много ситни петоъгълници през средата, а карфиола – разчупете на розички. Ако слагате и зелеви листа – накъсайте ги с ръка на не много ситни парчета.

2. Пригответе бурканите. На дъното им налейте оцет, така че да покрие до първата ивица (ориентира след набраздената черта на дъното - идва по около 100 мл оцет на буркан). След това сипете от размесените нарязани зеленчуци. Сложете на всеки буркан (от 500 мл по 1 ч.л. сол) или (по 1 с.л. сол на 800 мл) без връх. Добавете и същото количество мед.

3. Стоплете водата, но я махнете от котлона точно преди да заври. Изсипете я в бурканите. Нека не са много хладни, за да не се спукат от разликата в температурата. Сложете по два аспирина на всеки буркан.

4. Затворете и запечатайте хубаво капачките. В продължение на седмица обръщайте зимнината да си почива върху дъното на бурканите или върху капачките. А после оставете още поне две седмици мирно, за да „втаса“. Накрая остава само да й се насладите.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта