Регистрация

Киселите краставички – полезни, но в умерени количества

17 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1023
Киселите краставички – полезни, но в умерени количества

Киселите краставички са идеална народна салата или мезе със здравословни и диетични свойства.

 

Времето на пресните сезонни зеленчуци си отива. Все още свежи и естествено отгледани могат да бъдат зелевите и кореноплодните видове, ала домати, краставици, чушки вече са в сезонно демоде и е ясно, че в отглеждането им няма особено присъствие на природата. Хората в умерените ширини от край време слагат зимнина, за да оползотворят богатата лятна реколта и да имат през зимата готови салати и туршии от домашни зеленчуци. Един от любимците сред палитрата от зимнина са киселите краставички, които могат да бъдат идеално мезе за „твърдо гориво“, профирна гарнитура към тежки меса или апетитна добавка към зимни салати. За радост на привържениците им те се оказват и много полезни.

Киселите краставички съдържат пробиотични бактерии. Особено ако са преминали само през стерилизация без продължително врене, в тях оживяват полезни за стомашно-чревния тракт микроорганизми, които се включват в поддръжката на чревната флора и фауна. Не е тайна, че имунитетът се формира именно там, а тези бактерии са в основата на общата подкрепа на здравето. Освен това те спомагат за усвояването на полезните вещества от храната, и ето как цялото тяло получава необходими витамини и минерали.

Вижте как можете да си направите домашни буркани с кисели корнишони!

Киселите краставички са диетични. Част от фибрите в зеленчука също се запазват, а с престоя си в буркана той се изпълва с както с полезни бактерии, така и с киселини от маринатата. Това е идеална комбинация за хората, които се опитват да свалят излишни килограми или се борят с мастните натрупвания. Хапването на кисели краставички е диетичен навик. Хората със слаб стомах и стомашни заболявания обаче не бива да ги ядат на гладно. Добре е да добавят по 1-2 краставички към основното ястие. Ако пък не страдате от стомашни неразположения и дискомфорт, можете да ги схрускате преди да започнете да се храните или като самостойно прихапване. Те ще забързат и метаболитните процеси.

Вижте бабината рецепта за домашни кисели краставички!

Вредни ли са киселите краставички? Както с всичко полезно, така и с тази любима народна туршия не бива да се прекалява. За приготвянето на зимнината се използва доста сол. Животът и храненето днес и без друго поставят хората в състояние на прекомерен прием на сол, а от киселите краставички той може да надхвърли многократно препоръчителните 3-5 грама за ден. Зеленчуците в буркана буквално издърпват, попиват и задържат в себе си цялата добавена сол. Ето защо експертите предупреждават, че 2-3 краставички на ден са полезна добавка към хранителния режим, но по-голямо количество може да натовари сърдечно-съдовата система и да предизвика проблеми с кръвното налягане.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Киселото зеле не е за всеки

Хората с високо кръвно, проблемни черва и бъбреци и кърмачките трябва да внимават с консумацията на кисело зеле.   виж още »

Македонците забраниха туршиите по терасите

Нов закон за чисти фасади санкционира „наследниците“ на Александър Македонски, ако държат буркани със зимнина, нанизи с чушки и бидони с к виж още »

Ферментиралите храни ни пазят здрави

Зимните навици да си хапваме туршия, кисело зеле и сирене са инстинкт на организма за повишаване на имунната система. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта