Регистрация

Тиква – гигант изумява клиенти в столичен плод-зеленчук

08 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 4530
Тиква – гигант изумява клиенти в столичен плод-зеленчук

Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10.

С настъпването на седмиците за обиране на тиквите в Европа, стратираха и редица състезания за най-голяма тиква. Вчера ви съобщихме и за латвийският гигант, достигнал до 214 кг (за повече информация – вижте ТУК). Но едно е да разбираме за тези внушителни чудеса на природата от световни информационни агенции, медии и разкази на очевидци, а съвсем друго е изживяването, когато човек лично застане пред главозамайващите размери на плодовия зеленчук. Именно това се случи на екип от kulinarno.bg, както и на стотици жители на столичния квартал Люлин, излезли да си напазаруват от месния плод-зеленчук.

Първата еуфория към невиждания гигант дойде от близката детска градина. Още докато трима здравеняци се мъчеха да свалят тиквата от буса, с който се зарежда продавалницата за плодове и зеленчуци, малчуганите зарязаха игрите си и се наредиха по дворната ограда на заведението. Техните възторжени медени гласчета и сочещите им пръстчета събудиха любопитството на всички минувачи и само след минута около тиквата се бе скупчила тълпа, която започна да надава колко килограма тежи жълтеникаво-оранжевият растителен звяр.

Докато екипът на kulinarno.bg „прахоса“ две дълги минути, за да се въоръжи с фотоапарат и да се добере до зрелището, най-смелите предположения вече надхвърляха 80 кг. За нещастие обаче, се оказа, че няма везна, на която да бъде премерено тиквището, така че тази жизненонужна за достойнството на набитото око информация не бе споделена. Всичко обаче получиха словестно обещание, че огромният плодов зеленчук ще бъде претеглен и все пак истината няма да остане скрита.

За момента се задоволихме с информацията, че тиквата е отгледана в градината на жител от софийското село Чепинци. Той лично призна, че почвата, в която години наред сади бостанните растения, се обогатява периодично с пилешка и кравешка тор, както и се добавят изкуствени торове. Растението е от сорта Средиземноморски гигант, като негови родственици са достигали до внушителните 400 кг. За да могат да се развият толкова добре, тиквите се нуждаят от по-мек и влажен климат, затова в родната почва този екземпляр е достигнал почти до крайния възможен за България максимум.

И тъй като любопитството е двигател на редица човешки действия, намаше как да не се върнем при едрия растителен любимец, за да разберем колко наистина тежи. Едвам дотъркаляна върху плоскостта на металния кантар за големи товари, тиквата закотви стрелката на 99,4 кг или иначе казано малко не й достигна, за да чукне стотака. Едни обявиха плодовия зеленчук за ефектен метод при борбата с кризата и глада, други разменяха рецепти за приготвянето му в сладки и солени варианти, а трети дори го обявиха за обект на национална гордост. В последствие бе обещано, че след празника на Вси Светии (Хелоуин), който е на 31 октомври, тиквата ще бъде разрязана и продадена на всеки желаещ да си хапне парче от гиганта.

Проверка на kulinarno.bg установи, че най-голямата тиква в света е била откъсната през 1990 г. от американеца Хауърд Дил и е тежала 782,4 кг или близо 8 пъти повече от грандиозния обект на тази статия. В света ежегодно се провеждат фестивали на тиквата, като първенците от тях получават освен приз и собствено наименование. Името им се съставя от тежината на тиквата в паундове, последвани от фамилията на човека, който я е отгледал и завършва с годината през която е откъсната. Така например рекордьор 2004 се казва „1446 Итън 2004“.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тиквата - вкусна профилактика в сезона на грипа

Защо е добре да си хапваме тиква и как тя ни помага да се пазим от разболяване. виж още »

Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята

Празник на лютата чушка ще честваме ежегодно в България в последната септемврийска събота. виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта