Регистрация

Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята

25 Sep 2014   /   nina123   /   Видяна: 2916
Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята

Празник на лютата чушка ще честваме ежегодно в България в последната септемврийска събота.

За Ден на лютата чушка от 2014 година в България официално се обявява последната събота на месец септември, съобщават от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З. – 7) у нас, която стартира ежегодна кампания за възраждане на родните пикантни рецепти и повдигане на кулинарния дух на нашенеца.

По случай Деня на лютата чушка и първото му честване от Асоциацията обявяват и конкурс за рецепти с люти чушки, който ще продължи в рамките на месец – от 27 септември до 23 октомври. Всеки навършил пълнолетие ентусиаст има право да се включи в една от трите или и в трите категории на състезанието, които са супа, основно и разядка, като изпрати своя или наследена от предците си рецепта за направата на ястие с пикантни чушлета.

Кулинрните състезатели трябва да изпратят описание на продуктите и начина на приготвяне на избраното от тях ястие, като могат да участват с всички рецепти, които желаят да споделят. Готварските идеи се изпращат на имейл info@culinaryfestival-bg.com от 27.09 до 23.10 2014 година, а жури от специалисти ще оцени по достойнство и вкусови качества резултата от всяка една. Участниците задължително трябва да посочат трите си имена, да изпратят снимка на готовото ястие и да предоставят актуални координати за обратна връзка.

Победителите в Конкурса за рецепта с люта чушка във всяка една от трите категории ще получат парична награда от 50 лв. и почитна грамота, обещават организаторите. Освен това майсторите на избраните рецепти ще се окичат със славата на първия спечелил готварската надпревара при обявяването на деня на лютата чушка и популяризирането на празник, чиято цел е да се превърне в общобългарска традиция.

Онези, които не се осмеляват да вземат пряко участие в конкурса, могат да дадат своя принос в гласуването за най-добри рецепти, като изразят своя вот на фейсбук страницата „Празник на лютата чушка – България“. Те ще спомогнат за реализацията на първия етап от вкусното и пикантно състезание, защото именно фаворитите от социалната мрежа ще бъдат представени на журито.

Организаторите от А.Р.И.З. – 7 споделят, че идеята за обявяване на Празник на лютата чушка ги е осенила след размисъл относно символиката на продукта в българската народна кухня. Пикантните малки чушлета са емблематични за балканския фолклор и придават по-нашенски вкус на всяка манджа, супа или сос, в който се добавят. „Парещия“ зеленчук присъства освен на трапезата и във фолклора ни, а полезните му свойства го превръщат в уникална добавка към всяка гозба. Лютите чушки гонят болести, облекчават простудни заболявания, помагат на тялото да се изчисти от токсини и същевременно придават на ястията един неповторим български вкус, който трябва да се разграничава в рамките на европейската мултинационална кулинарна картина.

Ако искате просто да си сготвите пикантно ястие с люти чушлета - ето нашите предложения:

Домашна чкембе чорба

Люто агнешко с ориз

Хайдушко печено сирене по шопски

Пълнена тиква с пикантна кайма

Пикантни черва с карамелен лук

Шкембе с кашкавал на фурна

ПОДОБНИ СТАТИИ

Фестивал на сладкишите събира феновете на десерти в София

Сладкарски изделия, подходящи за тях напитки и оборудване за сладкарската промишленост се срещат с клиенти и потребители в ЦУМ. виж още »

Конфитюр, супа и пай наградени за Деня на лютата чушка

Пикантната надпревара е част от първия по рода си Празник на лютата чушка в България. виж още »

Тиква – гигант изумява клиенти в столичен плод-зеленчук

Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous16-01-2021
Medicines prescribing information. Drug Class. lamictal pill https://lamictal4u.top in USA Some what you want to know about drugs. Get information now.
anonymous14-12-2020
Medication information sheet. Brand names. where can i buy cytotec online All about drug. Read information now.
anonymous13-12-2020
Drug information sheet. What side effects can this medication cause? meclizine order https://meclizine4u.top in US All what you want to know about medicines. Get now.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта