Регистрация

Тиквата - вкусна профилактика в сезона на грипа

29 Nov 2014   /   nina123   /   Видяна: 17767
Тиквата - вкусна профилактика в сезона на грипа

Защо е добре да си хапваме тиква и как тя ни помага да се пазим от разболяване.

Не случайно всеки зеленчук и плод е емблематичен за даден сезон, заявява нутриционистът Надежда Петрова, гост в предаването Преди обед по bTВ. Именно когато листата на дърветата започнат да капят, идва времето на нейно величество тиквата. И  има защо – тя е един от вкусните начини да се предпазим от коварните есенни болести, които атакуват тялото с настъпването на студа.

Тиквата е плодов зеленчук, богат на витамини и минерали, като нейната най-голяма сила е в съдържанието на бета каротен, наричан още витамин А. Той е силен антиоксидант и заздравява имунната система, което е нужно на всяко едно тяло в разгара на грипния сезон. Освен това витамин А е благодатен за красотата на кожата и косата, поддържа една красива външност, когато не можем да разчитаме на благоприятния климат в грижата за добрия вид.

Ако ядем тиква порфилактично, каква е препоръчителната дневна доза? За да има ефект от съчетаването на вкусно и полезно трябва да се хапва минимум 100 грама тиква на ден, като тези количества са строго индивидуални за отделните хора и зависят от възраст, килограми, начин на хранене и живот, физическа активност и заседяване. До 350 грама на ден няма как тиквата да бъде вредна, затова може да се консумира спокойно и в по-големи количества.

За разгръщането на здравословните качества на тиквата има значение начина на готвене. Най-полезно е да се приготвя на пара на нисък градус. Варенето също е алтернатива, но ако ще ядем варена тиква в твърдо състояние, трябва да сме на ясно, че 80% от витамините й са останали във водата. Тук имаме 2 решения – да си направим супа от тиква като по този начин използваме и течността от варенето или да си хапнем плода, а с течността да си направим маска или друг вид процедура. При печенето се убиват повече витамини поради високите градуси на готвене.

Правило и закон – когато ядем храна с тиква, ВИНАГИ СЕ СЛАГА МАЗНИНА. Правим го защото в растителните източници витамин А е под формата на бета каротен, който в тялото трябва да се преработи до чист витамин А, за да бъде усвоен. За тази цел трябва мазнина. Тиквата се съчетава перфектно както със зехтин, рапично олио, сусамово масло, така и с по-ароматни мазнини като кокосово масло или обикновено краве масло, които придават по-плътен вкус и специфичен аромат.

Една лесна рецепта – предложение за начин по който да даряваме на тялото си нужното количество тиква на ден, за да си гарантираме вкусна превенция от есенните болести. 200 грама тиква се обелва, почиства и нарязва на кубчета, вари се в леко подсолена вода между 15 и 30 минути в зависимост от големината на парчетата. водата не трябва да е много, за да не размием прекалено витамините. След като са готови, парчетата се отцеждат и прибират в блендер. Добавя се 1 с.л. кокосово масло, (може да се замени с обикновено краве масло, като единственото изискваме е мазнината да е твърда, за да се стегне крема след прибиране в хладилника) и мед на вкус. Тази смес, може и поръсена с малко канела или джинджифил, се пасира да пюре, а то се налива в чашки. За да е още по-здравословна картината, можем да добавим орехи или други ядки. Прибираме в хладилника и консумираме в рамките на деня.

Ако искате да изпробвате и други ястия с тиква, ние ви предлагаме:

Пълнени ябълки с тиква и мед

Тиквеник с орехи по български

Пълнена тиква с пикантна кайма и плодове

Тиква на фурна

Мързелива печена тиква

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вкусно отслабване с тиква през есента

Тиквата убива глада, засища дълготрайно и помага за смъкването на килограми.   виж още »

Ядливи кестени – вкусна и полезна безглутенова храна

Кои кестени се ядат и какви ползи за тялото носят кестеновите храни. виж още »

Съновник – сънувах тиква и тиквени храни

Тиквеното семе символизира семейството, а тиквеникът означава богатство и берекет. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта