Регистрация

Тайните на съвършените кюфтета по стандарт

01 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 2627
Тайните на съвършените кюфтета по стандарт

Трикове за замесване на кайма за кюфтета, за да бъдат те неустоимо вкусни и с идеална форма.

 

Кюфтетата са приети за емблема на българската кулинария, но в света познатите под английското наименование meatballs се приготвят навред в различни варианти. Почти всяка национална кухня има свои топчета от мляно месо, като те се различават по подправки и начин на приготвяне. В България кюфтетата съществуват под много разновидности – панирани, пържени, на фурна, на скара и богата гама от кюфтета в сосове на доматена, млечна, маслена, зеленчукова и брашнена основа. За да се получат апетитни, сочни, вкусни и изкушаващи окото обаче, се изисква познаването на няколко тънкости. Ето как с малки промени и добавки в рецептата можете да постигнете идеалните домашни кюфтета.

Домашна рецепта за яхния от кюфтета и картофи.

1. Изборът на кайма. Не е случайно изискването каймата да е 60 на 40 или иначе казано съдържанието на свинско месо трябва да е 60%, а това на телешко – 40%. Реално не е само така, защото 60+40 прави 100%, а в каймата още се добавят подправки, влагозадържащи агенти, а понякога консерванти и соев протеин. Ето защо е по-добре да помолите в месарницата да ви смелят 400 г чисто телешко месо, 500 г чисто свинско месо и 100 г сланина. Така ще имате своята идеална кайма без примеси. Телешкото месо е твърдо и в него липсва сочност. То задържа формата на кюфтето. Свинското е сочно и му придава свежест, а мазнината изтича, пропивайки телешката част с апетитни сокове. Ето защо това съотношение на различните меса в каймата за кюфтета е прието за стандарт.

Рецепта за кюфтета в сметанов сос с масло.

2. Яйце и лук в кюфтетата. Тук съществува друго народно кулинарно правило. Ако кюфтетата ще се пекат на фурна, пържат или панират, в тях се добавя яйце, което придава правилната спойка. Ако ще се готвят на скара – яйце не се слага. По рецепта всяко месно топче, наречено кюфте, съдържа задължително лук. Когато става въпрос за пържене, се слага количество лук, равно на 1/10 от количеството кайма. Ако обаче кюфтето ще се пече, се добавя 1/5. Това означава съответно 100 г лук при пържене и до 200 г лук при печене на кюфтета от 1 кг кайма. Лукът трябва да е добре наситнен, защото в противен случай кюфтето ще се разпадне. При пърженето се слага по-малко, защото лукът допълнително разваля структурата на замесената кайма и може да се раздроби в тигана.

3. Добавя ли се хляб в кюфтетата? Традиционните рецепти за пържени кюфтета изискват накисването на 100 г хляб в 200 мл прясно мляко. Следва хлябът да се отцеди и нарони в сместа, където месото е общо 1 кг. Това се прави САМО ПРИ ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА И ПАНИРАНИ КЮФТЕТА, защото хлябът е друг вид спойка, предпазваща от разпад. Отделно придава допълнителна сочност. Модерните варианти на рецептите обясняват, че вместо киснат и цеден хляб, може да се прибавят 3 с.л. с връх галета на това количество кайма, която има същата функция, но е доста по-лесно и не изисква цапане. При сместа за кюфтета на скара или фурна не се прибавя тестено изделие. Вместо това при печените на фурна варианти, можете да оваляте в галета, за да сте сигурни, че ще задържат формата си при термичната обработка.

4. Добавки за апетитна кайма. Тук всеки готвач трябва да е хитър. Мляното месо е съвършен продукт за овкусяване, защото се връзва с особено голяма гама от подправки. Кулинарни изследвания сочат, че усещането за по-добър вкус на ястието се постига чрез добавката на чесън и лют пипер. Чесънът е природна съставка, караща устата да усеща вкуса умами – онази осезаемост, която провокира апетита и моделира мозъка да оцени храната като неустоима. Малко лют пипер допълва това влияние. Ето защо, винаги слагайте по малко чесън и щипка-две лют пипер в сместа за кюфтета. Дори и хората, които ще ги хапват да не обичат люто и чеснов дъх, минималното количество ще замаскира вкусовете и ароматите си, но ще подейства на съзнанието. Това са съставки, с които не се прекалява, но задължително се добавят и в пържения, и в печения вариант. А отделно можете да ръснете чубрица, магданоз, мащерка, босилек, розмарин – зависи от вкуса, който търсите и харесвате. По стандарт в кюфтетата не се добавя кимион – той е приет за подправка на кебапчетата. Но не пречи, ако ви допада, да си ръснете. Задължително в кюфтетата се слага магданоз, който пък отсъства в сместа за кебапчета.

 

Кликенете, за да видите СТОТИЦИ РЕЦЕПТИ ЗА ДОМАШНИ КЮФТЕТА. A после изберете най-подходящия според вкуса си вариант. Можете да споделите как са се получили вашите кюфтета на фейсбук страницата на kulinarno.bg.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани

Как се прави Руло Стефани и трикове за готвене на Руло Стефани, за да е максимално красиво, вкусно и лесно за направа?   виж още »

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?   виж още »

Гара Лакатник, Темната дупка и Алпийска поляна – природа, адреналин, кюфтета и фаст фууд

Храната е особено вкусна, когато си я качваш в торбата, натъпкана между екипировка, топли дрешки и задължителната аптечка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта