Регистрация

С питка и грозде в Деня на Вяра, Надежда, Любов и София

16 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 1612
С питка и грозде в Деня на Вяра, Надежда, Любов и София

Имената на мъчениците будят спомен за изконните човешки качества и добродетели.

 

На 17-и септември християните по света честват Деня на великомъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Празникът е официален и за град София. През II век император Адриан подложил на гонение християните и в палата му били доведени трите деца с благочестивата си майка. Тя не се отрекла от Христа, затова пред очите ѝ момиченцата били подложени на изтезания и убити, а след това тя трябвало да закопае телата им. Три дни по-късно и майката умира от мъка, ала мощите на четирите светици, съхранявани във Франция и днес, са пример за силата на привързаността към Бога.

 

На Вяра, Надежда и Любов не се спазват пости. Освен светата литургия за мъчениците Църквата няма правила за честването на тяхната памет. Прието е, че споменът за майчината саможертва и мъка са пътят на всеки вярващ да почете силата на Християнството. Може както да се остава в единение, така и да се организират празненства.

 

Вяра, Надежда и Любов в България. На този ден българският обичай гласи да се омеси питка и да се раздаде на близки и приятели. Носи се също грозде и ябълки. Говори се за високите морални принципи и ценности, благодари се на стойностните хора в живота. Семействата се събират заедно и подслаждат отношенията си със сезонни плодове и изразяване на любовта си.

 

Празникът на Вяра, Надежда и Любов. На този ден освен софиянци празнуват всички носещи името – Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо, Люба и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити на столичани и именници, като им пожелава да се радват на искрена любов, надеждите им да се увенчаят с успех и вярата в чудеса да им докаже, че е заслужена.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София с есенни плодове и обредна питка

Именници и християни се събират на празнична трапеза, за да почетат най-висшите духовни ценности.   виж още »

На Св. Константин и Елена се прави общ курбан

Днес нестинарки танцуват в огъня, а момците люлеят на плетени люлки своите избраници. виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта