Регистрация

Почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София с есенни плодове и обредна питка

16 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1441
Почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София с есенни плодове и обредна питка

Именници и християни се събират на празнична трапеза, за да почетат най-висшите духовни ценности.

 

На 17-и септември християнският свят почита паметта на мъчениците Св. Вяра, Св. Надежда, Св. Любов и майка им Св. София. В християнството тези жени покриват основните ценности и добродетели на религията и символизират вярата и благочестивостта. Те живеели в Рим до 138-а година, когато били измъчвани и убити от император Адриан. Името на майката София означава премъдрост и именно с тази сила тя водела трите си невръстни деца по стъпките на праведната религия. Обучавала ги в ценностите, на които са кръстени. Живеели бедно и скромно, защото майката останала сама вдовица, грижеща се за тях. Но момичетата също се отричали от земните радости и блага, учели се на доброчестивост, четене и шиене. Били повикани в двореца, за да се отрекат от Христа, но вместо това, чрез телесната си смърт, те доказали силата на вярата си. През 777 г. тленните останки на четирите светици били пренесени в Елзас – Франция, където мощите се пазят и до днес за пример на християните.

Денят на Светите Вяра, Надежда, Любов и София в България. На този ден в храмовете се извършват литургии в памет на светиците и хората се честитят с най-изконните човешки ценности – на вярата, надеждата, любовта и мъдростта. За да благодарят на близките и приятелите си, проявяващи тези добродетели, вечерта се организират тържества и събирания, които може да са както с християнски, така и с чисто морален характер. Идеята е хората да бъдат заедно, защото личностните качества проличават най-добре в обществената среда. На този ден се чества и официалният празник на град София, в чиито център се извисява статуята на премъдрата и благочестива Св. София.

Празнична храна на Вяра, Надежда и Любов. По-ревностните християни спазват неписани пости, тъй като майката и трите ѝ дъщери са живели в скромност и лишения. Църквата обаче разрешава консумацията на животински продукти, блажно и алкохол, за да могат множеството именници по света да почетат празника си подобаващо. По традиция вярващите месят обредна питка, от която може да занесат в църквата или да раздадат на близки, за да спомена и те висшите ценности. Сред ястията, които се сервират на трапезата за вечеря са именно домашният хляб и сезонните есенни плодове – грозде, ябълки и круши. Те могат д бъдат вложени в сладки баници и десерти. Пие се червено вино като символ на пролятата кръв на девиците и тяхната майка.

Кой празнува в деня на Вяра, Надежда и Любов? На 17-и септември за здраве и късмет на името си трябва да почерпят Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомир, Любомира, Люба, Любчо, Любен, София, Софка, Софи. Празник е за всички софиянци, както и за християните, почитащи изконните човешки качества. Екипът на kulinarno.bg честити на именници, столичани, българи и християни с пожелание за силна вяра, здрава надежда и огнена любов, които да ги водят към премъдрост!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

С питка и грозде в Деня на Вяра, Надежда, Любов и София

Имената на мъчениците будят спомен за изконните човешки качества и добродетели.   виж още »

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.   виж още »

Топъл обяд подклажда Вяра, Надежда и Любов у сираците в България

Българският червен кръст и Българската православна църква стартират кампания по събирането на дарения за храна на деца, лишени от родителски грижи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта