Регистрация

Сътвориха шоколад, от който не се пълнее

15 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3152
Сътвориха шоколад, от който не се пълнее

В сладкия какаов десерт сипват плодов сок вместо захар и мазнини.

Всеки е преживявал онова сладко изкушение, когато огледалото и кантарът замлъкват, сетивата се обострят а желанието да се хапне шоколад е като неустоимо дяволско подмамване в света на телесните удоволствия, в който гласът на съвестта е само безсилен фактор. Има моменти, в които прекаляваме с какаовото удоволствие, то изиграва своята негативана роля върху външността ни, и въпреки всичко го правим отново и отново. Едни го наричат слабост, други се оправдават с хормонален дисбаланс и ниско кръвно налягане, но всички обичат шоколада и го приемат за възвишено вкусово удоволствие и извор на наслада.

А сега да си представим шоколад – истински, плътен и вкусен, от който не се пълнее. Колкото и невъзможно да звучи – този фестивал за небцето вече е изобретен от екип от учени от университета Уоруик. Те са създали десерт на основата на какао, в който обаче захарта и допълнителните мазнини са заменени от плодов нектар. Първоначалните им опити достигнаха до шоколадови резултати, в които ароматът на ябълка, сироп от боровинки и нар и сок от круша и портокал бяха прекалено напрапчиви, но днес вече технологията е осъвършенствана, като части от плодовия екстракт са заменени с комбинация от вода и витамин С, за да се избегнат остатъчните вкусове.

Сензационният продукт, който ще направи редица дами и деца щастливи съществува в трите познати варианта – бял, кафяв и черен. В неговия състав няма никаква добавена захар, нито каквито и да е мазнини, освен тези, които се съдържат в натуралното какао. Освен това, за разлика от своите предшественици новият шоколад е много по-богат на витамини заради соковете, изстискани от пресни плодове. Липсата на консерванти и подобрители прави изкусителните блокчета полезни, а в 100 г от продукта се съдържат между между 350 и 400 калории в зависимост от цвета, което е с близо 200 по-малко, отколкото в обикновения  шоколад.

И за финал – макар че сензационното откритие все още не е на пазара, екипът патентова изобретената от него технология и се зарича, че до края на 2013 г. ще е направил шоколади, които всяка дама ще оцени заради комбинацията от наслада за езика и грижа за тялото. Все още не е определена пазарната цена и наименованието на десерта.

 

Ето и рецепти за няколко шоколадови десерта, на които трудно ще устоите:

Шоколадов сладкиш с ядки

24-каратови шоколадови сладки

Шоколадова пица с криспи

Смути с бисквитки Орео

Шоколадови сладкиши за влюбени

Мус с рикота и какао

Какаов кекс с шоколадови парченца

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какао против хронична умора

Черният шоколад ни прави бодри, жизнени и уравновесени. виж още »

Белият шоколад многократно по-вреден от кафявия и черния

Няколко блокчета бял шоколад ще заредят тялото ви с нужния му за деня калций, но ще ви тласнат към прогресивно напълняване, риск от развитие на диабет виж още »

Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

Нов сензационен уред, създаден от българи, показва качеството и състава на храните, без да бъдат разопаковани. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта