Регистрация

Софрито – вкусен сос за здраво сърце

18 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 5872
Софрито – вкусен сос за здраво сърце

Букет от антиоксиданти и благодат за кръвоносната система се крие в познатия доматен сос.

Всеки, който и минимално се интересува от здравословно хранене, е на ясно, че повечето сосве за пици, сандвичи, чипс, паста и кракери, които можем да си купим от хранителната верига, са убийствено вредни както за организма, така и за визията и поддържането на природосъобразно тегло. В тях освен съставки със съмнителен произход се съдржат и богата гама от подобрители и консерванти, а повечето представляват калорийна бомба и сигурна предпоставка за образуване на целулит.

На фона на всеобщото мнение през изминалия уикенд доклад на испански екип от експертки с ръководител Роса Ламуела публикува доказателства, че една от най-полезните храни за сърдечно съдовата система и външния вид е доматения сос. Разбира се не става въпрос за познатия ни до болка кетчуп, а за т.нар. софрито. Той съществува в множество разновидности в зависимост от допълнителните си съставки и се използва широко в испанската, италианската и гръцката кухня.

Познати са повече от тридесет вида софрито, като освен пюрето от домати, в подправката за меса, пица, паста, сандвичи и картофи има още зехтин, чесън, лук, магданоз, пюрирани маслини, босилек, люспи от люти чушки, черен пипер. Тадиция при направата му е смлените домати да не се обработват на висок градус – по този начин витамините в тях се запазват. Освен това зехтинът, който се добавя е Extra virgin – полезна съставка, богата на мастни киселини и антиоксиданти.

Изследователите обясняват, че са избрали произволни сосве от хранителната верига и след това са ги изследвали по технологията на масовата спектрометрия с висока резолюция. В почти всички е открито високо съдържание на полифеноли (антиоксиданти), а също така редица витамини, полезни минерали и дори вещества от групата на каротиноидите. Учените са изумени поради неволното съвпадение на здравословни съставки в такава комбинация че едни от тях подпомагат усвояването на други и заключват, че дадения вид доматен сос е изключително полезен за сърцето.

Редовната консумация на софрито дарява на тялото целия си букет от полезни вещества чиито качества се насочват на първо място към понижаване нивото на кръвното налягане и подобряване еластичността на кръвоносните съдове. Сосът понижава риска от инфарк и инсулт, предотвратява развитието на разширени вени и подпомага оросяването на студени крайници. На второ място софрито съдържа множество витамини, които заздравяват имунната система и предпазват от настинки и вируси. Особено силен в устояването на болестите е доматения овкусител с чесън и лук. На трето място чрез съдържанието си на каротиноиди той се грижи за кожата и черния дроб. Подпомага за преработката на натрупани токсини и изхвърлянето им от организма, както и активизира кожата при изграждането й на равномерен тен и заличаването на стари белези.

 

Ето и още няколко рецепти за сос за паста и месо:

Как се прави сос Бешамел

Сос песто с босилек, сирене и ядки

Нискомаслен сос със спанак и артишок

Гъбен сос за всякакви ястия

Домашен сос Хойсин

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сол – вредна подправка и полезен овкусител на ястия

Прекаляването с количеството на натриевия хлорид води до високо кръвно, поява на целулит, отоци на крайниците и неврозни отклонения, но недостигът му виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

Пет храни, които правят менюто здравословно

Яденето на мюсли, плодове, зеленчуци, ядки и риба са най-полезните хранителни навици, които не трябва да забравяме. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта