Регистрация

Соев сос пази от СПИН и хепатит В

09 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3110
Соев сос пази от СПИН и хепатит В

Молекулата EFdA действа антивирусно срещу ХИВ.

 

         Разновидностите на соев сос и по-точно онези силно приличащи на азиатския овкусител евтини имитации, които нямат нищо общо с висококачествената азиатска солена подправка, предизвикват редица дискусии в здравните и кулинарните среди със своите съмнителни качества. За да заприлича на оригинала, копието се боядисва в традиционния тъмнокафеникав цвят, а вкусът му се подобрява с натриев глутамат (вижте повече за вредите от консумацията на мононатриевия глутамат), който кара всяка манджа да мирише на излязло от китайски ресторант блюдо, както и сигурно да вреди на здравето на консуматорите си.

Оказа се обаче, че в соевия сос – приготвения и съхраняван по установената технология, няма вреди за организма, даже напротив – подправката е изключително полезна и предпазва от развитието на една от най-коварните и нелечими болести в съвременния свят – СПИН. Изследователски екип от Университета в Мисури, с ръководител д-р Стефан Сарафянос – професор по молекулярна биология и имунология, установи, че молекула в соевия сос, наречена EFdA се явява като контравирус на ХИВ-вируса. В достатъчни количества съставката на овкусителя парира развитието на имунна недостатъчност. Освен това EFdA може да предпази в малка степен от заразяването с нелечимата и летална болест, което прави азиатската солена течна подправка изключително важна за бъдещето на медицината и човечеството.

Още в началото на 21-и век японски топпроизводител на висококачествен соев сос открива молекулата, след което я предоставя за научни цели на медицински лаборатории по целия свят. Установено е, че тя участва и в лечението на хепатит В, както и активизира защитните сили на организма в устойчивостта към „нехигиенната болест“.

Европейската агенция по лекарствата установява, че EFdA е доста сходна до използваното вещество срещу действието на вируса на СПИН – тенофовир. То се използва вече успешно и при борбата с хепатит В, множество вирусни инфекции, нанесени щети върху черния дроб и други. Силните му контравирусни качества още не са изследвани и описани докрай, но се смята, че някои ден разновидности на EFdA и тенофовир ще бъдат в основата на създаването на медикамент за лечение на ХИВ-вируса. Японски производители на соев сос пък се надяват именно техния продукт да се окаже цяр за една от най-коварните и смъртоносни болести днес.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кеймбридж: Млякото пази от диабет

Една кофичка кисело мляко на ден и малко сирене или извара ще намалят риска от диабет тип 2 с ¼. виж още »

Сок от домати пази жените от рак

Доматените каши, сокове и сосове борят рака на гърдата. виж още »

Чашка ракия на ден пази от болести

Балканският навик за ракийка със салатка има лечебна сила. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта