Регистрация

Сок от домати пази жените от рак

19 Dec 2013   /     /   Видяна: 3497
Сок от домати пази жените от рак

Доматените каши, сокове и сосове борят рака на гърдата.

В последното десетилетие редица проучвания констатират колко много е вреден кетчупът и доматените сосове заради добавените консерванти и подобрители на вкуса. Червените пюрета, които слагаме в сандвичи, върху пици и тостове, меса и риби бъкат от добавки, като най-невинните от тях са царевичното нишесте, използвано за сгъстяване на продукта и големите количества сол и захар, надхвърлящи допустимия дневен прием за възрастен организъм. Освен това учените твърдят, че и малкото витамини, останали в доматите, предназначени за пюре (защото те далеч не са първо качество), биват изтребени по време на термичната обработка. И ето как един на пръв поглед изцяло зеленчуков продукт се превръща в хранителна добавка с нежелани за тялото последствия.

Другата страна на монетата разкри американски екип от изследователи от университета Рутгерс, който доказа, че доматите и доматените продукти са особено полезни в превенцията от рак на гърдата, като намаляват шанса за развитие на болестта с до 45%. В категорията на полезните доматени храни влизат доматения сок и особено прясно изцедения, доматените супи и сосове, както и доматената салца и паста. Разбира се пресните продукти са далеч по-полезни от преминалите термична обработка и най-вече пържене, но всички те могат да допринесат при парирането на коварната болест.

Проучването продължило 3 месеца, като в 10 седмици от него били тествани контролните групи, а в последните 14 дни се описвали резултатите и причините за тях. В изследването се включили 70 жени на възраст над 55 години, които попадали в рисковата група от развитие на  рак на гърдата поради екстремно затлъстяване или семейна обремененост. В продължение на 70 дни те трябвало да пият прясно изцедени доматени сокове, доматени концентрати и да се хранят с доматени супи, като общото количество погълнати доматени субстанции на ден идвало от 1 килограм от червените зеленчуци.

След края на тестовия период било отчетено, че хормонът адипонектин се е увеличил средно с 9% в телата на изследваните жени. Именно той е една от основните спирачки при развитието на рак на гърдата. Учените обясняват, че активизирането на неговото производство се дължи на веществото ликопен, от което се определя и червения цвят на доматите. Те са едни от най-наситените дарове на природата с ликопен, което ги прави особено полезни за здравето на дамите.

Екипът препоръчва на всяка жена още от юношеста възраст да изпива по една чаша прясно изцеден доматен сок на ден. Количеството ликопен в него е достатъчно, че при дългогодишен прием да се превърне в почти сигурен гарант за предпазване от рак на гърдата. В доматените субпродукти като консервиран концентрат, кетчуп и др. също се съдържа здравословното вещество, но в доста по-малки дози. Затова най-доброто решение е да се изядат 2-3 домата или да се изпие сока от тях, който се преработва още по-лесно от организма.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Доматите са уникален природен антикоагулант

Доматите намаляват нивата на кръвосъсирване и предпазват от рак.   виж още »

Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

Термичната обработка на някои зеленчуци ги прави по-възприемчиви от тялото и увеличава полезността им.   виж още »

Соев сос пази от СПИН и хепатит В

Молекулата EFdA действа антивирусно срещу ХИВ. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта