Регистрация

Чашка ракия на ден пази от болести

22 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 5229
Чашка ракия на ден пази от болести

Балканският навик за ракийка със салатка има лечебна сила.

Когато България се представя официално пред света, нейни символи са богатството от природни забележителности, пъстрото историческо минало на народите, живели по границата между Европа и Азия, красотата на жените и нежните аромати и вълшебни свойства на розовото масло. Дойде ли ред обаче да презентираме страната си под сурдинка, няма как да не се стигне до огненото питие на нашенеца – ракията. За мнозина тя е остра, други радушно приемат влиянието й върху духа и тялото, трети я обикват от първия опит, а четвърти я обявяват за питие просташко и с липса на елегантност. Две неща обаче са сигурни – никой чужденец, който се сблъсква с нея не остава безучастен и каквото и да е мнението на околните, то за българина ракията ще си остане една от най-силните алкохолни традиции.

Ново проучване за свойствата на огнената балканска вода обаче я изтръскват от пепелта и я извисяват в ранг на едно от силните природни лекарства срещу редица болести и пороци. И тук обаче оставаме с уговорката за мярката и обещанието за непрекаляване с честотата и количеството, с което се „церим“.

„Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол“, се казва в изводите от проведените изследвания. В малки дози тя нормализира кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове, предпазва от инфаркт и спомага за адекватното оросяване на крайниците и мозъка. В контролната група от хора, които я консумират по-рядко или въобще не лизват от народното питие, се отчитат по-голям брой на сърдечно-съдови проблеми. Въздържателите страдат по-често и от липса на концентрация в сравнение с тези люде, които си сръбват по 50-тина грама ракийка всеки ден.

Ако обаче с количеството на „лекарството“ се прекали, то започва да действа на обратно. Хората, които пият по повече от 100 грама ракия на ден често страдат от високо кръвно, имат проблеми със запаметяването и рискът от развитие на чернодробна цироза скача тройно. Затова трябва да сме много внимателни с дозировката.

Още в далечната 1979 г. Баба Ванга казва: „Пийвайте си по малко ракийка, за да сте здрави и жизнени“. Петричката врачка уточнява, че здравословното количество за жени е 30 грама, а за мъже – 50 грама и препоръчва тази доза да се приема преди обедното хранене и в компанията на салата от пресни домашни зеленчуци.

 

 

Подходящи мезета за ракия - вижте ТУК!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Джинът се оказа полезна диетична напитка

Любимият джин изглажда кожата, пази от рак и ускорява метаболизма.   виж още »

Фестивал на твърдия алкохол стартира в Пловдив

Международен фестивал на високо алкохолните напитки събира производители, любители и експерти в хотел Империал в Пловдив. виж още »

Едно малко става 25 мл за европееца

Полагат се само по 25 мл ракия на всеки европейски делегат, гостуващ в България. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта