Регистрация

СЗО: „Намаляме сладкишите с 50%“ - е - да, ама - не

07 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3470
СЗО: „Намаляме сладкишите с 50%“ - е - да, ама - не

Световните хранителни умове (в лицето на СЗО) поставят видовете захариди на едно и също ниво.

Сладкишите са онова изкушение, което кара мнозина да забравят бройката на калориите и да се отдадат на вкусова наслада, която успокоява разума и сетивата. В момент на опиянение от поредното сладкарско изобретение мнозина се сещат колко пагубно влияе то на фигурата, но още по-малко мислят за здравето си, хапвайки поредното парче торта, шоколадово изделие, ванилов крем или сметаново десертче, всички те подправени със захари или техни заместители.

От СЗО (Сваетовната здравна организация)  алармираха (с дата 4 март 2014 г.), че приема на захар на човек не бива да надвишава 10 грама за ден, което означава 5 бучки или 2 супени лъчици. Но това важи за човек без наднормено тегло и метаболични проблеми, да не говорим за диабетна опасност, а към тази граница на незастрашениете на СЗО влизат едва 15% от населението на Европа.

Затова се разглежда нова превантивна норма, която да позволява по 5 грама на ден, но тя е недопустима, предвид че това е съдържанието на минималното количество сладкиши което един човек, наблягащ на солени храни би приел в дневното си меню.

За да се докаже колко недостоверна е идеята, нека сравним количеството захари, които мнозинството от хората приемат с нормалните дневни ястия и питиета. В едно кафе или чай  слагаме средно по 3 грама захар; в една отворена консерва със зеленчуци има около 7 грама захар, а ако съдържанието е месно – въглехидратите могат да достигнат и до 10 за 100 грама. В плодовете историята не е по-различна, а ето и в детайли какво съдържат те!

Плашещото е, че от СЗО не разграничават захарите между тези, приети от напитки (кола, газирани безалкохолни, сладки алкохоли), сладкиши, джънк фууд и хрусини и получените от плодове и природни екстракти. Към простите захариди дори е включен и меда, който дори и да съдържа глюкозни и фруктозни съединения, те са лесно разградими, но за разлика от модерните бързи хапвания, той е богат и на десетки минерали, за които тялото ни изнемогва в съвременната кухня.

Намалете наполовина сладкишите, защото пречат на здравето“ продължава да пропагандира Организацията и сега, поставяйки под едно крило плодовата и медената захар с тази, която се съдържа в консервите и полуфабрикатите. А същевременно още преди половин година позволи на европейски закон, който обявява аспартама за безвреден (още за вредните последствия от аспартама), да достигне като известие до всички кътчета на модерния свят.

Тук ни остава да сравняваме два фактора. От една страна модерните учени ни казват да не се храним с много захари. От друга – плодовете, зеленчуците и меда са едни от най-полезните храни, които могат да попаднат на нашата трапеза. А те са богати на глюкоза и фруктоза. Тогава кои сладкиши трябва да слязат от трапезата на съвременния човек?

Още рецепти за здраве – вижте в категория здравословни рецепти!

ПОДОБНИ СТАТИИ

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават уч виж още »

Ах, колко много е вреден чипсът!

Прословутото бирено мезе води до пристрастяване, повишава риска от диабет и инфаркт и причинява аборт. виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта