Регистрация

Ах, колко много е вреден чипсът!

27 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 8321
Ах, колко много е вреден чипсът!

Прословутото бирено мезе води до пристрастяване, повишава риска от диабет и инфаркт и причинява аборт.

Чипс – вкусно, ароматно хрупкаво мезенце, радост в пликче за притъпяване на глада, гимнастика за устата и наслада за езика. Все позитиви, които всички виждаме в картофените или царевични хапки с различни форми, вкусове и размери, които са разкошен спътник пред телевизора, в парка, на кино или на разходка. Но сякаш негативите на солената хранителна залъгалка остават скрити за широката маса, която все така усърдно продължава да се тъпче с болезнено вредното хрус, насърчавайки развитието на една убийствена хранителна индустрия.

Едно стойностно английско проучване с хуманна цел, публикувано в New England Journal, не достигна до ушите на превърналите се в пристрастени чипсояди хора, които не си представят излета, киното или вечерта пред телевизор, без да са отворили найлоновото пликче с хруски. Нека сега открехнат очи, защото екипът от учени доказа, че чипсът е канцерогенен, яденето му води до пристрастяване, до надебеляване и образуване на целулит, вреден е за очите, повишава кръвното налягане, увеличава риска от миокарден инфаркт и диабет тип II, вреди на нервната система на децата и уврежда плода на бременните жени. С други думи – само с едно пакетче на ден при проявено постоянство от около месец, ще развалим тялото си вътрешно и външно, като някои от „травмите“ ще са необратими.

Високите количества на мазнини, сол и захар, които чипсът съдържа са недопустими спрямо полезната норма на консумация на тези три продукта. Солта в големи дози доказано причинява рак; още по-вредна е тя, когато е препържена. Тази подправка е и сред един от основните виновници за редица очни проблеми на хората. Освен това, отделена в междуклетъчното пространство, тя спомага задържането на течности в организма, откъдето става съпричастна при образуването на целулит и затлъстяването. Навлязла в кръвоносната система солта стеснява стените на кръвоносните съдове, пречи на оросяването на крайниците и създава предпоставки за инфаркт на миокарда.

Ясно е как действа на фигурата ни запържената бяла захар, но тя вреди и на нервната система на децата. Олиото, което се използва за пържене на чипса се употребява многократно, преди да се смени, а продължителната термична обработка го прави канцерогенно.

Ако се чудите от къде идва неустоимото влечение към този многопочитаещ авер на бирата – това е съставката акриламид, която няма вкус и мирис, но активизира растежа и размножаването на раковите клетки и води до пристрастяване. Освен това, в по-големи дози е способна да увреди плода на бременна жена и дори да предизвика аборт.

Така че следващия път, когато изпитате неустоимото желание да вземете пакетче чипс за себе си и любимите хора, замислете какво всъщност ще направите с тази покупка.

 

А ето и няколко рецепти за вкусни домашни картофки, с които да замените любимото си мезе:  

Чипс от сладък картоф на микровълнова

Пържена риба треска и чипс

Френски лучен сос за чипс

Чудесен чипс от брашно

Печен чипс от сладък картоф

Фиш енд чипс за пиячи

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо има толкова много въздух в пакетите с чипс и хрупотевици?

Каква е функцията на въздуха в пакетчетата с чипс и защо понякога в опаковката има повече въздух, отколкото продукт?   виж още »

Любими храни, които си останаха в зората на демокрацията

Иновативните вредни продукти и модерните техники на готвене оставиха в забвение любимите желета, кренвирши и пастети, изварата и маргарина и комбинаци виж още »

5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

Месото и морските дарове от ферми е бъкано с антибиотици и отрови, храната съдържа повече захари, отколкото подозираме, а млечните продукти не са исти виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта