Регистрация

СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

17 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1525
СЗО препоръчва 5 стъпки за намаляване на солта

По данни на Световната Здравна Организация над 2,5 млн души годишно няма да загубят живота си, ако хората намалят консумацията на сол с 30%.

 

В разгара на бедствието с covid-19 Световната Здравна Организация (СЗО) посочи един доста по-тих, но и фатален със своя леталитет убиец, който всеки човек доброволно слага на трапезата си и в храната на близките. Това е солта, а липсата на осведоменост какво причинява тя, е главна причина хората да осоляват добре своите ястия, без да изпитват вина или притеснение. Затова СЗО представи данни от свои проучвания, проведени през последните години.

 

Прекомерната консумация на сол убива милиони души всяка година. Приетата за здравословна норма е 5 грама сол на ден за пораснал здрав организъм, но това е твърде много, споделят експерти от организацията и предлагат тази норма да се свали на 2,5 грама дневно. Според статистиката всяка година 2,5 млн. души няма да умрат, ако понижат консумацията на сол само с 30%.

 

Защо е важно да се намали солта? Тя е един от основните виновници наред с алкохола, тютюнопушенето, пържените храни и мазнините, които предизвикват инфаркт, инсулт и множество сърдечни проблеми. Освен това прекалената консумация на сол повишава чупливостта на кости и стави, пречи на функцията на мозъка и очите, състарява кожата и вътрешните органи. Добре е да се консумира в минимални количества. От Световната Здравна Организация препоръчват пет стъпки. Ето кои са те:

 

1. Започнете да намалявате солта в домашните ястия. Когато готвите, заложете на други подправки да бъдат носители на вкуса – магданоз, копър, чесън, кориандър, черен пипер, лют пипер или сос. Така няма да усещате нужда от солене и постепенно ще свикнете с по-безсолна храна.

 

2. Не слагайте сол на масата. Така ще се изкорени навика за досоляване на храната. Малцина са склонни да станат от трапезата по време на хранене, за да си посолят блюдото.

 

3. Четете на опаковката на купените храни и продукти какво е съдържанието им на сол. Ако е прекалено голямо, откажете се от тази стока още преди да сте я сложили в пазарската си торба.

 

4. Изкисвайте пресолените продукти. Не с всичко е възможно, но можете да обезсолите бялото сирене във вода и да измиете маслините, киселите краставички и туршията преди консумация. Така ще намалите с над 50% солеността на някои храни.

 

5. Избирайте пресни плодове и зеленчуци пред консервирани. В тях няма сол за разлика от вариантите в буркани, консерви и найлонови опаковки. Доста по-здравословно е.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Солта където не я очакваме

Полезни храни с високо съдържание на сол.   виж още »

Признаци за прекаляване със сол

Пет признака, че ядете твърде много сол.   виж още »

Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous16-05-2025
equilibrado dinámico Dispositivos de equilibrado: fundamental para el operación uniforme y óptimo de las dispositivos. En el ámbito de la avances moderna, donde la efectividad y la seguridad del sistema son de suma significancia, los sistemas de ajuste cumplen un función fundamental. Estos sistemas dedicados están desarrollados para equilibrar y estabilizar partes giratorias, ya sea en dispositivos productiva, transportes de transporte o incluso en dispositivos caseros. Para los profesionales en conservación de dispositivos y los técnicos, operar con dispositivos de balanceo es fundamental para proteger el desempeño estable y fiable de cualquier sistema dinámico. Gracias a estas alternativas tecnológicas sofisticadas, es posible limitar notablemente las oscilaciones, el estruendo y la carga sobre los cojinetes, mejorando la duración de componentes valiosos. Asimismo relevante es el rol que desempeñan los equipos de equilibrado en la soporte al cliente. El soporte experto y el mantenimiento permanente empleando estos aparatos permiten brindar soluciones de gran calidad, mejorando la satisfacción de los clientes. Para los propietarios de negocios, la aporte en unidades de balanceo y detectores puede ser fundamental para optimizar la efectividad y rendimiento de sus equipos. Esto es sobre todo trascendental para los emprendedores que administran medianas y pequeñas emprendimientos, donde cada detalle cuenta. Además, los aparatos de ajuste tienen una extensa uso en el sector de la prevención y el monitoreo de calidad. Habilitan detectar probables errores, evitando intervenciones caras y problemas a los sistemas. También, los resultados extraídos de estos equipos pueden emplearse para maximizar procedimientos y potenciar la presencia en buscadores de búsqueda. Las zonas de uso de los aparatos de balanceo abarcan diversas industrias, desde la elaboración de transporte personal hasta el supervisión ambiental. No importa si se considera de importantes manufacturas productivas o limitados locales caseros, los equipos de balanceo son fundamentales para garantizar un desempeño efectivo y sin presencia de detenciones.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта