Регистрация

Рекорди на Гинес, свързани с храна

10 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 4913
Рекорди на Гинес, свързани с храна

България направи най-дългия шиш в света, но комисията на Гинес не успя да долети, за да отчете рекорда.

През 2009 г. нашата северна съседка – Румъния се записва в знаменитата книга с рекорди, след като прави най-дългата редица от пици в света. Тяхната дължина е близо 500 м., а за създаването им са изразходвани 600 кг бяло брашно, 400 кг моцарела и 200 кг доматен сок. Предишния рекорд се държеше от Австралия, като там наредените една до друга италиански ястия достигнаха до 220 метра.

През 2012 г. е записан рекорд за най-голямо количество картофено пюре. той бе поставен във френския град Поатие, където в огромен казан бълбукаха грандиозните 1042 килограма от емблематичната гарнитура. За нея бяха използвани 800 кг картофи, 250 кг масло и 300 литра прясно мляко.

Връщаме се пак в Румъния, която държи рекорда и за най-дълго карначе. На прословутото месно мезе не са му стигнали само 8 метра, за да закръгли дължината си на 400 м.

Пренасяме се в Калифорния, където типично за САЩ, бързата храна е на почит. Там, специално за поставяне на рекорд, бе направен сандвич, който тежи 352 кг. Огромният американски обяд с хляб, месо и сосове нахрани публиката, след като успешно бе оценен от комисията.

Кулинарният канал Food Network влезе в книгата на Гинес с близо еднометрова кула от палачинки, която бе обявена и за най-високата в света до момента. Екип от ентусиазирани готвачи използва 250 яйца, за да направи 725 брашнени питки от любимата детска закуска.

Индийката Амандита Дута Тамули, която от две десетилетия подобрява рекорда си по ядене на най-лютивите чушки в света – тези от сорта Бут Джолокиа за сега се е спряла на 61 чушлета от вида, сдъвкани и погълнати за 2 минути. Макар че човек с нормални вкусови рецептори не може да изяде дори и един от пикантните „убийци“, жената доказа, че освен да ги гълта за норматив, успява да разтрие семена от тях в ръцете си и след това да си потърка очите.

България на практика също постави кулинарен рекорд на Гинес тази година, който за съжаление не бе отчетен, тъй като не долетяха членове на комисията от Лондон. На празника на Алфатар – 22 юни – деца направиха 30-метров месен шиш, с което подобриха двойно досегашния първенец – Япония. Въпреки че постижението им не бе записано официално, малчуганите, които си хапнаха добре, помолиха кмета да им отпусне средства да повторят успеха си и до година. Въпреки разочарованието алфатарци успяха да изядат 30 кг месо и 20 кг зеленчуци, изпечени на 3 кубика дърва. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Гигантска ягода влезе в Рекордите на Гинес

Най-голямата ягода в света е откъсната в Израел и тежи забележителните 289 грама.   виж още »

Любопитни факти за палачинката

Любопитно за палачинките и забавни рекорди с палачинки.   виж още »

Индийска оризова каша влиза в Рекордите на Гинес

Любимата на поколения индийци каша от ориз, зърна, масло и подправки е на път да се превърне едновременно в национално ястие и Гинес рекордьор.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта