Регистрация

Гигантска ягода влезе в Рекордите на Гинес

21 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1787
Гигантска ягода влезе в Рекордите на Гинес

Най-голямата ягода в света е откъсната в Израел и тежи забележителните 289 грама.

 

Ягодите са малки, сладки червени плодове, които деца и възрастни обожават за междинно прихапване или като добавка към любимите десерти. Познати като единствения плод с външни семена, те са символ на страст, свързват се с детските пролетни и летни спомени и участват в декорациите на едни от най-модерните и изискани сладкиши. Превръщат се във вкусни домашни сладка и компоти и винаги носят радост на трапезата. А сега си представете гигантска ягода, която може да напълни един буркан и да покрие голяма част от домашната ви торта. Именно такъв е главният герой на тази Гинес история с ягоди.

Коя е най-голямата ягода в света? Досегашният шампион, записан в Книгата с рекордите, беше японско произведение от реколта 2015 г. Огромното ягодище е с тегло от 250 грама и в продължение на 7 години никъде по света не успя да намери съперник. Но от днес планетата вече има нов първенец в големите ягоди.

Най-голямата ягода в Рекордите на Гинес. Това е израелската ягода от сорта Илан със забележителна обиколка от 34 см. дължина от 18 см. и дебелина 4 см. Гигантът тежи изумителните 289 грама и е израснал във фермата Ягоди в полето, фамилна собственост на семейство Ариел. Стопанинът обяснява пред медии, че тази година ягодите в плантацията са наистина огромни, като още 3 екземпляра от реколтата надминават досегашния рекордьор от 250 грама. Според търговеца нестандартно големите размери се дължат на студената и продължителна зима, невиждана в Израел от десетилетия. Студът е накарал и без това едрите плодове на Илан да се вкопчат един в друг още в зародиш и така се е получил гигантът.

Едрите ягоди на Нир Дай. Той е член на Израелската селскостопанска организация и посвещава десетилетие от живота си в кръстосване и отглеждане на ягоди докато успява да създаде сорта Илан – слънцелюбив и склонен да ражда наистина едри плодове. Нир Дай е поканен от Ариел на почетното връчване на Наградата за най-голяма ягода в света и потвърждава, че в плода са враснали няколко по-малки ягоди, превръщайки се в червен сладък и ароматен гигант.

А ако случайно и тази зима сте си купили пресни израелски ягоди, ето какво можете да си сготвите с тях:

Салата от листни зеленчуци с ягоди и сирене

Желиран сладкиш с ягоди и мляко

Сладка ягодова супа със сметана

Десертна пица със сметана, ягоди и киви

Как се прави ягодов сос за месо

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Шейк влиза в Рекордите на Гинес

100 долара за млечна напитка с ванилия и сладолед. Заслужава ли си?   виж още »

Една завладяваща история с пица, любов и... Гинес

Разказ по действителен случай за едно момче, което наистина обожава пицата като храна. виж още »

Рекорди на Гинес, свързани с храна

България направи най-дългия шиш в света, но комисията на Гинес не успя да долети, за да отчете рекорда. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта