Регистрация

Проф. Байкова за храните и алкохола в Новогодишната нощ

29 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 20672
Проф. Байкова за храните и алкохола в Новогодишната нощ

Пийте концентрат с вода за разредител и степенувайте храните по тежест, за да не ви боли глава и стомах в първия ден от Новата година.

Остават само два дни до обратното броене и посрещането на 2015-а година. Неизменна част от традицията на съпътстващите новогодишната нощ тържества за мнозина са прекаляването с храната и обилното й поливане с алкохолни напитки. Българинът вече е доказал, че в такива моменти не мисли за последствията, но първото утро за новата година често посреща с подобаващ махмурлук и болки в стомаха, дължащи се на абсурдни комбинации от хранителни продукти и питиета.

Как да имаме свежо утро след новогодишния запой и зверското преяждане, без да се ограничаваме в празничната нощ, обяснява проф. Донка Байкова – експерт по хранене и диетика. Тя смята, че с огромни количества концентрати и смесване на видове пиячка неразположението на сутринта няма да ни се размине, но можем да смекчим тежкия чук на бог Махмур, като проявим минимална предпазливост.

Добре е към големите количества алкохол да върви и голямо количество вода, съветва експертът. Ясно е – който пие ракия или водка – с една няма да мине, но нека си преглъща огнената вода с чешмяна, изворна или минерална такава, за да помогне на тялото си да се пребори с алкохола. ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ ЗА РАЗРЕДИТЕЛ СА НЕЕФЕКТИВНИ, КАКТО И БОГАТИТЕ НА ЗАХАР СОКОВЕ, КОИТО ЗАСИЛВАТ ФЕРМЕНТАЦИОННИТЕ ПРОЦЕСИ В ТЯЛОТО. Ако обаче съумеете да изпивате доста вода между тостовете, си гарантирате доста по-свеж старт на Новата година.

Листни зеленчуци за мезе. Едва ли звучи привлекателно да пиете ром или червено вино с маруля, но поне посягайте към купата със салата докато атакувате черния си дроб с поредната доза алкохол. Именно съставките на пресните листа са онзи помощник на метаболизма, който му се притича в подкрепа в така необходим момент. Витамините и минералите от тях пък ще помогнат за бързото ви възстановяне.

Първо правило на преяждането - преяждайте като степенувате по тежест храните. Стомахът не е кофа, в която можете изведнъж да изсипете всичко. Започнете от най-лекото към най-тежкото ястие. Така метаболизмът ще има време да премине по естествен начин от покой към интензивна работа. Не случайно първо се хапва салата или туршия, след това лек ордьовър, а после се преминава към основно и десерт. Не е нужно да се лишавате от някое от блюдата, просто изчакайте да дойде реда му по естествен начин.

Второ правило на преяждането – оставяйте си времеви интервал между отделните видове храна. След като вече спазвате правило 1, то от вас се изисква минимално усилие преди да преминете от ордьовър към основно или от основно към десерт да дадете на стомаха си малка почивка. Дори и тя да е само между 15 и 30 минути, ефектът от нея на другия ден ще се изрази в намалено усещане за тежест, в сравнение с онова, което ви очаква, ако просто пълните устата си като бездънна и всепобираща паст.

Ако още не сте решили с какво меню да влезете в 2015-а година, то изберете си някое от нашите преложения за РЕЦЕПТИ ЗА НОВА ГОДИНА.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се яде преди купон, за да няма махмурлук?

Пет продукта, които помагат срещу напиване в новогодишната нощ!   виж още »

Защо в Испания и Мексико ядат грозде на Нова Година

Всяко гроздово зрънце представлява едно желание, което ще се сбъдне през идните 365 дни. виж още »

Традицията за баница с късмети

Защо посрещаме Новата година с баница с късмети?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта