Регистрация

Какво се яде преди купон, за да няма махмурлук?

31 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2542
Какво се яде преди купон, за да няма махмурлук?

Пет продукта, които помагат срещу напиване в новогодишната нощ!

 

Традицията повелява да се влезе в новата година с усмивка, добро настроение и компания от забавни и обичани хора. Но често преминаването на този „портал“ е съпроводено със стабилно количество алкохол, множество наздравици и погълнати питиета. А всички те неминуемо водят до дискомфорт в първия ден (поне) от новата година. Освен да посрещнете календарното начало с главоболие и махмурлук, можете да изпратите изминалата годна с подобаваща излагация пред близките или да изтриете спомените си от прекрасния празник, ако не сте успели да го помрачите с непристойното си поведение. Никой не иска това, нали? Затова ще ви предложим няколко начина как да не се напиете, консумирайки определени хранителни продукти. Нужно е да предупредим, че всичко си зависи от количествата и вида на погълнатото, както и от индивидуалните способности на пияча. Тези трикове просто ще помогнат за намаляването на ефекта.

 

1. Мазнината забавя усвояването на алкохола. Това е стар руски трик при състезанията по надпиване с водка. За да не паднат бързо в неравностойната битка, братушките изпиват на гладно 100 мл олио или друг тип растителна мазнина. Тя буквално полепва по стомашните стени и след това изпитото количество преминава в кръвта постепенно, предпазвайки от резкия удар на алкохолната бухалка. Ако не искате да пиете мазнина, то поне хапнете добре омазнена храна – пържени хапки или щедро подправена със зехтин салата, преди да преминете към собственото си „омазване“.

 

2. Кисели зеленчуци пазят от махмурлук. Тези храни ще се погрижат по-скоро за свежестта ви на други ден, но е добре да ги включите в предпразничното си меню. Става въпрос най-вече за кисело зеле, кисели краставички и царска туршия. Те съдържат естествени бактерии, подпомагащи стомашната работа. Освен това саламурата им е идеална за задържане на влага и соли в тялото. Именно техният дефицит се усеща като дискомфорт по време на махмурлук. За финал - те съдържат доста вода, която ще допринесе за хидратацията ви.

 

3. Ядки за мезе и предпазване от алкохолното влияние. Неслучайно в баровете се сервира купичка с ядки към аперитива. Те са богати на мазнини и витамини от групата В. Мазнините пречат на бързото усвояване на алкохола, а В-витамините обикновено се изчерпват в организма след напиване – когато тялото има силна нужда от тях, за да се възстанови по-бързо. Затова съчетайте полезно с приятно, като си хапннете шепа ядки на празника.

 

4. Яйцата спомагат разграждането на алкохола. Това тяхно незаменимо в някои мигове качество се дължи на аминокиселината цистеин, съдържаща се в кокошия субпродукт. Ако хапвате яйца и пиете едновременно, част от токсините на алкохола ще се изхвърлят още с неговото приемане. Това може да увеличи потенето на момента, но на другата сутрин ще се благодарни на ефекта. Добре е яйцата да се хапват във варен вариант, а идеално ще е, ако си сготвите ястие с домашно направена майонеза – хем яйца, хем мазнина, непреминала термична обработка.

 

5. Лъжичка жива мая още преди запоя. Преди години ви разказахме за функциите на маята да предотвратява напиването, но и предупредихме, че този трик не е за всеки ден. (Още за невероятната история на Джим Кох и маята – четете ТУК). Все пак, ако сте сигурни, че вечерта няма да премине без питейно прекаляване, по-добре се застраховайте, като хапнете една чаена лъжица мая и след това преглътнете остатъците с вода половин час преди да седнете на трапезата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Видове махмурлук от смесването на алкохол

Бирата действа като катализатор за абсорбирането на всичко изпито. Ето защо с една бира за капак след запой, се случват „чудеса“.   виж още »

Проф. Байкова за храните и алкохола в Новогодишната нощ

Пийте концентрат с вода за разредител и степенувайте храните по тежест, за да не ви боли глава и стомах в първия ден от Новата година. виж още »

Хо-хо-хо... И на работа с махмурлук

Седем практични съвета как да скрием от шефа и колегите, че сме прекалили с алкохола. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта