Регистрация

Защо в Испания и Мексико ядат грозде на Нова Година

02 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 5187
Защо в Испания и Мексико ядат грозде на Нова Година

Всяко гроздово зрънце представлява едно желание, което ще се сбъдне през идните 365 дни.

В много части на света посрещането на Новата година е съвкупност от ритуали, свързани с ядене, пиене и звуково-светлинни приветствия. В Южното полукълбо, където посрещат Нова година в разгара на лятото често се организират грандиозни по своя мащаб фестивали, ознаменувани от бански костюми, къси поли и хавайски гащи, докато на север от Екватора хората предимно засядат на маса пред камина и добре „опаковани“ в топли дрешки.

И ако в България сме свинкали само няколко дни след разточителните коледни трапези да се настаняваме на Новогодишната софра, също богата на свинско и винско, то в две други страни се случва нещо много по-странно – гроздето се приема в неферментирал вид. Защо?

В Испания и Мексико на Нова година се яде грозде. Звучи странно, при условие, че тези две страни са известни съответно с производството си на вино и текила. Въобще в Испание и Мексико на почит са ферментиралите плодове, които служат за основа на коктейли или като еликсир за душата и тялото. Но в последните секунди преди настъпването на Новата година там се хапват плодове, а не мръвки.

Всяко изядено зърно е символ на сбъднато желание. Докато у нас се гърми бяло пенливо вино за здраве и берекет в Испание и Мексико хората си носят по площади и софри купичка с грозде. Всеки човек си има свой запас от 12 сочни гроздови зърня. А всяко от тях представлява предварително наречено желание. Преди празника хората измиват зърната, подсушават ги и на всяко от тях индивидуално наричат желание, което да се сбъдне през идната година. Здраве, щастие, късмет, любов, пари – те всичко отиват в специална купичка, която потегля с празнуващия, за да бъде изядена в последния момент.

В последните 12 секунди от излитащата година трябва да се изядат едно по едно 12-те гроздови зърна. Ако това ви се струва лесна работа по пътя на сбъдването на мечите – опитайте. Доста зор изисква за един удар на дългата стрелка да се предъвче и преглътне. Но испанци и мексиканци вярват, че само така мечтите им ще станат реалност. А зърната са специално наречени и ако в последните 12 секунди не бъдат изядени всичките, Съдбата няма да бъде благосклонна към желанията.

Във виното е истината, но дали пенливо (шампанско) или в зачатък – под формата на свежо грозде и други плодове, хората на прага на новата година винаги правят едно – разчитат идните дни да са по-благосклонни и красиви. Защото преди алкохола, свинското и забавленията на първо място се нарежда човешката НАДЕЖДА за благоденствие и успехи.

Екипът на kulinarno.bg ви пожелава през идната 2018-а да имате шанс да се борите с пълни сили за сбъдването на мечите си, да постигнете целите си и да се носочите към по-високи върхове, за да имате достатъчно насъщни идеи с какви желание да посрешнете и 2019-а година.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Традицията за баница с късмети

Защо посрещаме Новата година с баница с късмети?   виж още »

Проф. Байкова за храните и алкохола в Новогодишната нощ

Пийте концентрат с вода за разредител и степенувайте храните по тежест, за да не ви боли глава и стомах в първия ден от Новата година. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта