Регистрация

Пролет е – замени вечерята със салата

11 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3672
Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец.

Денят стана дълъг и светъл, слънцето вече ни кара да свалим дебелите дрехи, да махнем ръкавите, а под тях още се подават следите от зимното преяждане под формата на отпуснати плавни възглавнички в горната част на ръцете, наедрели крака, корем с няколко ката защитни мазнини и въобще „красиви“ спомени от вкусното свинско, с което българинът е свикнал да прекалява в студовете.

Но студове вече няма, затова е добре да научим тялото си да не е така кръвожадно към поднесеното последно ястие за деня. Това е една ефективна диета, която родния фолклор разнася, затова предвид навика да споменаваме кой и как е измислил хранителния режим тук оставаме безмълвни, защото в основата на съвета се крият нашите предци.

От прабаба си зная, че „Пролетоска, както изгрее ночем луната, вече не требе се еде“. Тя е расла преди 1979, когато в България е въведено лятното часово време и дърпането на стрелките, но жената бе научена, че по топло след залез човек може да хапне само салатка. Тогава ми го обясняваше простичко – стомахът трябва да си почива, да не се затормозява с тежки храни, а тялото да има шанс през нощта да преработи всичко, с което сме го напълнили и все пак да му остане време и „да си поспи“.

Явно старите хора, макар и неуки, не са били профани. Това което ни пречи, си личи и на пръв поглед – стига само да се вслушаш. Но днес сме свикнали да вярваме на науката, да имаме доказателства и да не приемаме фразата „баба така каза“ за истина, въпреки, че най-обичащата ни жена на света, която иска най-доброто за нас, е решила да го сподели.

Ето и науката – френският хранителен експерт Лайса Тирноф. Тя е специалист диетолог, разполагаща с множество плакети, тапии и знание, като част от него се вижда по стената на кабинета й. Останалото е слух от доволни хора, жени и мъже, които са открили правилния начин за хранене в умерените ширини на Европа. Чрез тази диета се свалят не само килограми, но и се прочиства организма. Тирноф твърди още, че сънищата стават по-живи и по-дълбоки, а човек успява да се наспи за максимум седем часа.

За тази диета се изисква единствено да не се яде друго освен зеленчуци след залез слънце. Условието е те да са пресни и  не повече от 600 грама, но едва ли има човек, който да гори от желание да погълне повече салата. Тя е добре да се прави от сезонна зеленина, а човекът, който си я хапва, да има предвид три неща:

Първо – колкото повече като обем е салатата изядете, толкова повече разширявате стомаха и на другия ден гладът ще е по-жесток. Затова не е нужо да се прекалява, но в никакъв случай не е фатално, ако се случи. Просто се постарайте да залъжете адекватно глада.

Второ – Не пресолявайте салатата и не слагайте в нея евтини растителни мазнини. Все пак нейната функция освен да ви нахрани е да ви зареди с минимални количесва вредни съставки и много здраве. Дайте й този шанс – малко зехтин, сок от лимон (ако търпи) и небрежна щипка сол. Нека вкусът на зеленчуците и естествената им свежест вземат превес.

Трето – не бройте за салата накъсани пилешки гърди с три вида сирена, дресинг и зеленчуци. Това е основно с гарнитура. Салатата се състои от зеленчуци, а всичко останало е продукт, който я прави негодна за консумация след залез. Така че лишете свежото си ястие от теготата на лакомията. Българи и французи са единодушни.

Ето и предложения за стотици салати!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеалната вечеря според нуждите на тялото

Изберете най-добрия вариант на вечеря, за да си гарантирате спокоен сън и адекватни нива на мазнини, захари и холестерол в тялото.   виж още »

Последните стъпки към отслабването преди лятото

Плодови и зеленчукови хранения в края на май ни връщат в дрехите от миналото лято.   виж още »

Ранната пролет изисква смяна на хранителния режим

Рязкото и ранно затопляне е аларма към организма да промени хранителните си навици.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта