Регистрация

Последните стъпки към отслабването преди лятото

27 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 1715
Последните стъпки към отслабването преди лятото

Плодови и зеленчукови хранения в края на май ни връщат в дрехите от миналото лято.

 

Средата на май е онзи преломен момент във физическата тежест на човек, когато осъзнава, че е свалил голяма част от натрупаните килограми от празниците, но все още не е достигнал теглото си от края на есента. Това естествено важи за хората в умерените ширини, обясняват унгарски експерти в свое проучване, пуснато до медиите, но всичко се дължи на симбиозата от климат и правилно хранене. Ако хората позволят на сезонната природа да влезе в телата им по разумен начин, ще тежат точно толкова, че да поддържат добро здраве, красива външност и силен имунитет. А какво означава това хранене – обясняваме ей сега!

 

Четири сезона – четири различни тела. Това е заложба от самата природа. Лятото трябва да сме с до 15% по-малко мазнини, за да понесем жегите, а зимата трябва да си имаме своя „мастна“ торбичка, която да ни предпазва от студа. Пролет организмът се подготвя за освобождаване, а есен – за натрупване. И всичко това не бива да вреди на здравето. Затова и генотипът на хората, живеещи в четирисезонната действителност е силно лавиращ.

 

Пролетта е времето за отърваване от излишните килограми. Организмът има нужда от пролетни храни. Затова забравете мазните меса, тестата и тежките въглехидрати, сладкишите. Никое от тях не расте от земята. Ще забележите, че се потите повече от необходимото без да полагате излишни усилия. Тялото просто маха излишното. За да му помогнете обаче трябва да преминете в пролетен режим на хранене – да приемете онова от земята, което тя ви дава и да отхвърлите всичко останало. Опитайте тези правила за 10 дни и ще останете максимално доволни от резултата, обещават експертите.

 

1. Доверете се на липсата на апетит. Не се чувствайте длъжни да се храните, ако не ви се яде. Организмът променя навиците си спрямо ситуацията. Дори и да пропуснете две от трите основни хранения, не се притеснявайте. Ако сте от страдащите от липса на апетит, значи имате бая за смъкване.

 

2. Да е расло на земя или кокал – не в плик. Избирайте натурални продукти и си забранете да отваряте найлонови опаковки. Всичко в тях е направено, за да радва сетивата и да провокира апетита. Тялото ви не го иска. Желанието за подобни продукти се поражда от навика те да бъдат консумирани и от познаването на неустоимия им вкус.

 

3. Яжте предимно сезонни плодове и зеленчуци. Не бройте калориите и не робувайте на митове, че плодовете и зеленчуците са пълни със захари, от които качвате килограми. Заложете на череши, праскови, кайсии, сливи. Радвайте се на крехките пресни картофи, на сочните марули, пресен лук, пресен чесън и репички. Намерете си раннозреещи домати (предимно гръцки), краставици. Допълнете режима с ядки, семена и пресни билки. Вкуса обогатете с чаша вино или малка ракийка и бъдете щастливи, хранейки се с даровете на пролетта.

 

4. Парирайте нитратите в храните с хитрина. Едва ли е тайна обаче, че всички тези сочности, за които тялото ви копнее и от които организмът се нуждае спешно, са обработени с химикали. Белете всичко, което може да се обели. Киснете във вода със сода бикарбонат (1 с.л. сода на 1 литър вода) или просто във вода час преди ядене. Това важи и за продуктите, които се белят. Накарайте изкуствената химия да напусне естествената природа преди да я погълнете.

 

5. Комбинирайте възможно най-малко продукти на едно ядене. Чушки и сирене, домати и варено яйце, зелена салата с месо или морски дар – всичко това са добри комбинации, но не ги обединявайте заедно всичко в чинията си. Плодовете хапвайте самостойно и то по няколко пъти на ден. Един или няколко от зеленчуците комбинирайте с един протеин или мазнина. Колкото по-простичка е храната, толкова по-лесно се възприема и обработва от тялото.

 

6. Не се изтезавайте с глад и ограничения. Ако много ви се дояде торта или свинска пържола, позволете си го. Въпросът е да се чувствате добре и да сваляте килограми спрямо нагласите на организма. Ако дълго време сте прекалявали с вредните храни, най-вероятно тялото в някаква степен се е пристрастило към тях. Намаляйте количествата и честотата на приемите, но не си позволявайте да сте нещастни, защото не сте хапнали любимото блокче шоколад... пък било то и в най-неподходящото време – преди лягане.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ранната пролет изисква смяна на хранителния режим

Рязкото и ранно затопляне е аларма към организма да промени хранителните си навици.   виж още »

Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец. виж още »

Пролет е – хайде да отслабваме

Лека двуседмична диета за любителите на природни храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта