Регистрация

Ранната пролет изисква смяна на хранителния режим

05 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 1348
Ранната пролет изисква смяна на хранителния режим

Рязкото и ранно затопляне е аларма към организма да промени хранителните си навици.

 

Само за седмица пролетта прогони Малък Сечко и трайно се настани на трона на сезоните. Тялото е в шок от рязката промяна, а биологичният часовник има нужда от сверяване с климата, алармират хранителни експерти от родния ефир. Българинът трябва да премине към адекватен режим на хранене, за да запази здравето си в променливото време. Ето какви са най-добрите решения за мартенското затопляне.

 

Заменете свинското с агнешко. Макар че идват пости, мнозина няма да се откажат от животинските продукти в менюто си. Но при прехода от мраз към слънчеви усмивки организмът има нужда от по-леки мазнини, богати на кларинол и протеин. Такова месо е именно агнешкото. То трябва да измести свинското от трапезата, защото именно сега е неговият момент. Тялото ще се зареди с енергия и важни аминокиселини, с които да посрещне пролетта.

 

Преминете от пържене към печене. Гозбите с олио, свинска мас и масълце трябва да отстъпят място на печивата. Нека тиганът излезе в заслужена отпуска, а вместо него заработи фурната. Боб, ориз, картофи, сирене – гответе ги на фурна и без запръжка. Те са богати на полезни въглехидрати, съдържат умерено количество мазнини и доста фибри. Стомахът има нужда от питателна, но лесна за разграждане храна, която се приготвя именно чрез печене.

 

Дръпнете вечерята с час назад и намалете порцията. Вече се стъмва по-късно, затова трябва да загърбите навика, че на вечеря се сяда след падането на мрака. Настройте се още от сега, че залезът ще огрява трапезата ви. А най-добре ще направите, ако хапнете още по светло и изпратите Слънцето с лека разходка за завършек на деня.

 

Тялото се отървава от зимните мазнини. Организмът е така устроен, че да трупа запас при студено време и да се чисти от него, когато вече не му е нужен. Затова намалете порциите на вечеря. Ще забележите, че с тази малка и хитра стъпка тялото ще свали някой друг излишен килограм. С адекватна диета можете да върнете теглото и обиколките от есента – нужни са ви малко старание и малко търпение.

 

Потърсете първите пресни дарове на природата. Все още ливадите и дърветата не са се обагрили в ярко зелено, но първите реколти от пресен лук и чесън, както и коприва, на места са факт. Доберете се до тях. Именно те в състава си крият онези компоненти, които ще помогнат на тялото да се отърве от предстоящата пролетна умора.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Последните стъпки към отслабването преди лятото

Плодови и зеленчукови хранения в края на май ни връщат в дрехите от миналото лято.   виж още »

Пролет е – замени вечерята със салата

Само оптайте – ако на вечеря не си хапвате друго освен зеленчуци, ще свалите дълготрайно минимум 4 килограма за месец. виж още »

Пролет е – яжте зеле за секси и здраво тяло

Зелето е богато на витамини и минерали и бедно на калории, затова може да се хапва от всеки, който държи на външния си вид и устойчивостта на организм виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта