Регистрация

Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

25 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 12806
Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

Холандски учени доказаха, че захарта е наркотик, който пристрастява със силата на алкохола и цигарите.

На мнозина се е случвало да почувстват, че ако не хапнат нещо сладко на момента, ще полудеят. Затова тичаме с портмоне до близкия магазин, взимаме си шоколад, вафла, плодово руло или какаово десертче, но не се замисляме коя е първопричината за тази паническа нужда от захар, която ни обзема. Други пък споделят, че ако в даден ден прекалят с тортите и шоколадовите изкушения, то на следващия ден апетитът им към сладкишите е двойно по-голям. Защо е така, при условие, че явно сме заредили тялото си с нужната му захар, обясниха холандски учени и лекари, които преди броени дни публикуваха сензационно откритие.

Те твърдят, че човек развива пристрастяване към захар, сходно с това към цигарите или алкохола. И колкото повече си хапваме сладкиши, толкова повече искаме да ядем от тях, докато се образува порочен кръг, в който, ако не си доставим дневната дажба свръхзахари, ставаме неконцентрирани, нервни, неспокойни и избухливи – поведение, което пречи както на изпълняването на служебните задължения, така и при общуването със семейство и приятели.

Затова хората сами трябва да си слагат граница, категорични са изследователите, които обясняват, че проблема е сериозен и то в световен мащаб. Те съветват със сладкишите да се прилагат същите техники, както при отказването на тютюнопушенето и консумацията на спиртни напитки. Ако сте свикнали да хапвате десерт след всяка ядене, то първоначално заменете шоколадовите и сметанови продукти с плод, който е много по-полезен, а и неговите захари не са така деструктивни за организма както „бялата сладка смърт“. След това преминете на заслаждане през едно от основните яденета и така докато смъкнете драстично консумацията на десерти. Допустимите норми са до 50 грама шоколад на ден, до 150 г подсладен сметанов десерт, най-много едно парче торта или друг вид сладкиш. Но това означава да си изберете един вид за деня от този асортимент, а не да изяждате всички заедно. Най-полезно е сладките храни за деня да се приемат на закуска, защото захарта в тях се преобразува в сила, която се изразходва с течение на деня, допълват учените.

Холандското Министерство на здравеопазването публикува на страницата си резултатите от проучването и създаде програма за ограничаване на производството на продукти с голямо количество добавена захар. Сред тях освен традиционните шоколади, кейкове, пайове и бонбони са и редица газирани напитки, сокове и дори сладки алкохоли. Действията на министерството предизвикаха фурор в световен мащаб, тъй като страната, легализирала марихуаната е на мнение, че бялата захар е далеч по-опасна за здравето и психиката от лекия наркотик. 

 

Ако все пак искате да си направите сладкия "наркотик" в домашни условия - ето няколко рецепти:

Торта Сахер с шоколад и кайсии

Сладоледено маскарпоне с боровинки

Мини понички с шоколад

Шоколадов сладкиш с ядки

Бадемови курабийки с лимонова глазура

Тирамису с кафе и шоколад

 

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ако ще е сладко, нека е семпло

Ако искате десерт, който да не е вреден, изберете някои основен сладък продукт и хапнете само него.   виж още »

Фурми – идеален избор за десерт

Хапвайте по няколко фурми вместо любимия десерт и ще се радвате на здраве и красота.   виж още »

Храните, които ни пречат да оздравеем

Сладкишите отслабват имунната система, а цитрусовите напитки дразнят гърлото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта