Регистрация

Ако ще е сладко, нека е семпло

09 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1767
Ако ще е сладко, нека е семпло

Ако искате десерт, който да не е вреден, изберете някои основен сладък продукт и хапнете само него.

 

Не е тайна, че десертите в повечето случаи са доста вредна храна. Особено ако предпочитанията се спрат на виенски кифлички, френски кроасани, парче торта или пищен кекс с глазура. Но понякога и хората със здрава воля имат нужда да подсладят живота си с нещо вкусничко, пък било то и вредно. Как да изберем максимално щадящия вариант, обяснява диетологът Людмила Зотова пред РИА Новости.

 

Десертите са вредни както на гладно, така и след хранене. Основното съдържание в тях е на въглехидратите. Приети на гладно те покачват нивата на инсулин в кръвта и повишават риска от развитие на диабет тип 2. След хранене захарите се разграждат по-бавно, защото се смесват с останалата храна, но водят до ферментация в стомаха, която пречи на правилното усвояване на веществата. Затова хората с риск от диабет е добре да приемат сладкиши в нахранено състояние, а онези, с наднормено тегло и установени дефицити на витамини и минерали – на гладно. Но изборът на по-малкото зло не е лишаване от злото, предупреждава Зотова.

 

Най-вредните сладкиши. Това са онези десерти, съставени от много компоненти и съдържащи в себе си бяло пшенично брашно, много бяла захар и хидрогенирани мазнини. Комбинацията от тези три продукта е истински бич за тялото, а тя най-често се намира в тортите, особено в сметановите такива. Затова е добре да ги избягвате, ако държите на здравето и талията си. Колкото по-семпъл е един десерт, толкова е по-здравословен, категоричен е експертът.

 

Кои десерти са най-малко вредни? Зотова препоръчва природните сладкиши – плодове, мед, какаови изделия с намалено количество захар и мазнини. Не е голямо прегрешение, ако си хапнете плодове за следобедна закуска или след ядене се изглезите с лъжичка мед. В нея можете да добавите неподсладено какао на прах, смлени ядки, ванилов аромат. Ето вариант на полезен шоколад. Дори бабините мармалади и компоти са по-добро решение от тортите, кексовете и кроасаните. В тях поне няма и тесто.

 

Колко често може да се ядат сладкиши? Всичко зависи от индивидуалното здраве. На някои хора им понася подслаждане всеки ден, без опасност за организма. Други са склонни да проявят или отключат проблеми само след едно хапване на десерт. За всеки случай преценявайте добре кога и какъв сладкиш да хапнете и намерете баланс между апетита си за сладкиши, техния състав и общото си здраве. Защото невинните прекалявания с десертчета днес, могат да се окажат големи виновници за здравословните проблеми в бъдеще.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Иновативни сладкиши – по-малко захар и подсладители, но същата сладост

Учени откриха как да се намали количеството захар в десертите, без да се промени вкусът им.   виж още »

Клуб 30+ да спре сладкишите и тестото

С напредване на възрастта тялото изисква промяна в хранителните навици и особено внимание към продуктите, за да бъде здраво и сияйно.   виж още »

Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

Холандски учени доказаха, че захарта е наркотик, който пристрастява със силата на алкохола и цигарите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта