Регистрация

Храните, които ни пречат да оздравеем

14 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2516
Храните, които ни пречат да оздравеем

Сладкишите отслабват имунната система, а цитрусовите напитки дразнят гърлото.

Настинка, вирусна инфекция, главоболие или общо усещане за неразположение – това са неприятните неща от живота, срещу които не сме застраховани в нито един ден. Те могат да развалят плановете за почивка и срещи с приятели, да попречат за безупречното справяне със служебните и домакинските задължения, да ни възспрат да бъдем себе си. Но ние от своя страна трябва да проявим отговрност, като се постарам да оздравеем по-бързо. Дължим го както на околните, така и на самите себе си.

Оздравяването не се състои само в пиенето на предписани лекарства и прилагане на бабините цярове, но и в задължението да не удължаваме болестта и да не възпрепятстваме излекуването с избора на меню, който правим. Затова dir.bg посочва някои ХРАНИ, КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА ПРЕБОРИМ БОЛЕСТТА. Ето какво се иска от вас да махнете от трапезата си поне докато не се почувствате по-добре и симптомите на болка и дразнение не ви напуснат.

1. Цитрусови сокове дразнят гърлото – тук проблемът е в лимонената киселина, която се съдържа в портокали, лимони, мандарини и техните родственици. Вярно е, че витамин С спомага за подсилването на имунната система и ускорява възстановяването, но също така киселината дразни гърлото. Така че бъдете по-внимателни, ако болестта ви е свързана с проблеми в носоглътката. Не пийте сокове от кутии, а вместо тях заложете на прясно изцедените фрешове. Витамините, с които ще ви заредят те, компенсират раздразнението, което причинява лимонената киселина.

2. Кафето и алкохола обезводняват болното тяло. Вярно е, че при настинка един чай с ром, бренди или коняк ще помогне временно да стъпите на крака. Последиците обаче са по-дълготрайни. Кафето и алкохолът спадат към групата на диоритиците – те изхвърлят влагата от организма. А повечето болести сами по себе си водят до обезводняване. Лечението им пък изисква поглъщане на големи количества вода. Така че ако случайно си позволите да изпиете едно кафе или да си капнете малко „твърдак“ в запарката от билки, после се чувствайте длъжни да изпиете мнооого вода.

3. Тестените сладкиши пречат на кръвта да се пребори с инфекцията. Рафинираната бяла захар и бялото брашно могат драстично да увеличат престоя на легло. Колкото и да са вкусни и приятни в тези тежки моменти, те потискат възможността на белите кръвни телца да свършат важната си работа по изчистване на тялото от болестта и последствията, които тя е нанесла на организма. Медици са доказали, че цялата имунна система отслабва няколко часа след приемането на тестени изделия от бяло брашно или сладкиши и напитки, съдържащи бяла захар. Тялото изпада в абсолютна невъзможност както да оздравее, така и да се защити от нови атаки на болестотворните причинители.

4. Прясното мляко и млечните продукти раздразват носоглътката и стомаха. Бъдете особено внимателни най-вече с бялото сирене и маслото. Според експерти те предизвикват допълнително сълзене на лигавиците в носа и гърлото, а така пречат за отстраняването на дразнещия секрет при настинка и грип. Освен това повече от половината население на планетата има стомашна алергия от прясно мляко, чиято проява в допълнение към болестта може да се окаже удължаваща за процеса на оздравяване.

5. Корички, хрупки и трици превръщат гърлото в огнен вулкан. При настинка, стомашно неразположение и много видове алергии страда и гърлото. Много пъти то обира вирусите, които се стичат от носа, в него попадат киселини от раздразнения стомах и дори кашлянето от белия дроб също го натоварва. Затова дори и да сте се разболели от нещо, което на пръв поглед не гарантира появата на гърлобол, вероятно по време на оздравяването, ще минете и през този етап.

Когато гърлото е раздразнено или застрашено от атаки, е добре да се погрижите през него да минават топли, меки, неабразивни и щадящи храни. Затова забравете за всички видове ядки, коричките на хляба, солети и други твърди тестени изделия, чипсове и хрупанки, мюсли и недобре разварени зърнени храни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Български методи за борене на настинката с храна

Млякото и туршийте пречат на борбата с настинката и хремата, а верен помощник за оздравяване са топлите напитки и храни. виж още »

Топла бира – лек за гърло и нерви

В сезона на топлите напитки пивото отново е на мода като цяр против невроза, безсъние и гърлобол. виж още »

Пристрастяваме се към яденето на шоколади и сладкиши

Холандски учени доказаха, че захарта е наркотик, който пристрастява със силата на алкохола и цигарите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта