Регистрация

Преображение Господне дава началото на гроздобера

06 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 2858
Преображение Господне дава началото на гроздобера

Днес гроздето се подарява, но не се яде.

Днес – 6 август честваме Преображение Господне – денят, в който Исус Христос доказва на учениците си, че има божествен произход. Според българските традиции днес времето се пречупва, като лятото бавно си тръгва, отстъпвайки своето място на златната есен. Нощите стават студени, дните по-хладни, а водата в изворите изстива и вече не е приветлива към плувците и туристите, които искат да се умият с нея. Листата на дърветата и тревите започват да губят свежестта си и потъмняват.

Днес е и един от празниците на гроздето. Счита се, че първите естествено узрели зърна у нас вече са сладки за ядене. Традицията обаче забранява в днешния ден да се яде грозде. То трябва да се откъсне, да се освети и да се занесе в къщата на близък роднина или приятел, който пък от своя страна да върне жеста. И чак след като зърната пренощуват в дома, тогава могат да бъдат изядени.

Ходенето на лозето на 6 август е ритуал за плодородие към природата. В деня, когато тя преминава в друга фаза, човек й показва колко е благодарен за даровете, които щедро му е предложила, както и че цени разнообразието й от видове и грижата, от която те са узрели и радват със сладостта си. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Преображение берем грозде и вечеряме риба

След Преображение Господне природата се обръща към есента, водата и нощите застудяват, а ябълки и грозде – зреят.   виж още »

Св. Стилиян – омесете питка за здраве на детето си

Свети Стилиян е покровител на децата и особено на кърмачета и пеленачета. виж още »

Честит Еньовден на билкари и именяци

На този ден билките имат най-силни свойства. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта