Регистрация

Св. Стилиян – омесете питка за здраве на детето си

26 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4978
Св. Стилиян – омесете питка за здраве на детето си

Свети Стилиян е покровител на децата и особено на кърмачета и пеленачета.

Днес 26 ноември православните християни по света почитат паметта на Свети Стилиян Пафлагонийски, наричан още Св. Стилиян – Детепазител. Прозвището си божият служител получава заради умението си да лекува деца и особено бебета. През V век в Мала Азия, откъдето е родом, славата му се разнася дори до Централна Европа, а майки, изпаднали в беда пътуват стотици километри, за да докосне Св. Стилиян рожбата им и да я изцери.

Легенда и истина се преплитат в разказите за магическия лечител, който твърдял, че Бог лекува чрез неговите ръце. Едни разказват, че варял билки, други обясняват как правел масажи, трети говорят за заклинания и ритуали, след които болното невръстно дете стъпвало на краката си.

На повечето икони Св. Стилиян е изобразен като възрастен мъж, гушнал пеленаче или сочещ с тоягата си към болно дете. В България образът му може да бъде видян на Сатовченската икона Св. Стилиян, където божият намесник държи 14 бебета.

Днес имен ден имат Стилиян, Стилияна, Щилян, Щиляна и всички производни на тях имена. Освен това традицията повелява всяка майка на невръстно бебе да омеси погача и свари царевица. Освен тези две ястия днес не бива да се готви. След това те се раздават на близки, приятели и роднини, които пожелават здраве на детето в семейството и приканят Св. Стилиян да бди над него и да го пази от болести.

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи, а на майките желае винаги да виждат чедата си здрави, жизнени и щастливи.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Нечетен брой сечени питки на Света Екатерина

Света Екатерина пази от болести децата, а майките трябва да омесят хляб в името на светицата.   виж още »

Празнична вечеря със семейството на Св. Мина

Св. Мина е покровител на семейното здраве и ценности, пази честта на жените, помага за намиране на загубени материални и духовни ценности.   виж още »

На Кръстовден без червени храни и животински продукти

На Кръстовден се меси обреден постен хляб с кръст и студът започва да настъпва.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта