Регистрация

На Преображение берем грозде и вечеряме риба

05 Aug 2021   /   nina123   /   Видяна: 1278
На Преображение берем грозде и вечеряме риба

След Преображение Господне природата се обръща към есента, водата и нощите застудяват, а ябълки и грозде – зреят.

 

На 6-ти август православните християни честват Преображение Господне. Според Новия Завет в нощта на този ден Исус Христос се качил с трима от апостолите – Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, за да им докаже, че думите му за предстоящи телесни изтезания и последващото възкресение ще се сбъднат. В предните дни апостолите отказвали да повярват, че свят човек като Исус го очакват страдания и изтезания. С недоверие се отнасяли и към идеята, че човек може да се върне от света на мъртвите, за да се отдаде на вечен живот. Изморените апостоли заспали на Галилейската планина, а щом се събудили, видели Спасителя с озарено от светлина лице и сияещи дрехи да разговаря под сноп светлина със старозаветните пророци Моисей и Илия. Тогава чули и Божия глас от небето „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение. Него слушайте!“ Оттогава всяка година на този ден небето се отваря и праведните могат да общуват с Бог.

Вярвания на Преображение Господне. Ревностни християни остават будни през цялата нощ, взряни в небето, за да се доближат до Бог. Вярва се, че ако го видят през облаците в тъмнината на нощта, той ще чуе молитвите им и ще сбъдне съкровените им желания. В миналото майки държали децата си будни под открито небе, за да си пожелаят те здраве и успехи в живота. В България Преображение се смята за повратен ден, в който природата се обръща към есента. Водите изстиват, лечебната сила на потоци, реки, езера се превръща в разболяваща. Вече не бива да се плува за разхлада. Морето започва да тегли навътре и да праща хладните си води към брега. Денят става осезаемо по-къс, нощите са по-студени. Вече не бива да се седи на камъни и да се излиза по тъмно без покривало на раменете. Започва зреенето на първите есенни плодове.

Плодовете на преображение. На 6-ти август родителите изпращат децата си да намерят първата зряла ябълка. Вярва се, че ако невръстно чадо донесе в дома сладка сочна ябълка, то до другата година още едно бебе ще заплаче под стряхата. По традиция на Преображение Господне се бере и първото зряло грозде. Всяко изядено от него зърно носи здраве, всяка чепка, занесена в дома, пази от болести и злини и радва с плодородие и просперитет. Хората разнасят грозде и по домовете на съседи и близки, за да споделят частица от своите успехи и с ближния. Грозде се носи и в църквата, където към Светата литургия се добавя специален тропар за освещаване на гроздето.

Как се празнува Преображението Божие? Въпреки че днешният ден е част от петдневни християнски пости, към постната трапеза се прибавя риба и вино. Хапвате се първите узрели ябълки и грозде, меси се постен хляб и се сервират постни ястия с варива – леща чорба, боб чорба, печени картофи, пресни салати. Ако риболовец хване риба, трябва да я почисти и сготви в дома си. Вярва се, че всяка люспа символизира богатството, а уловена в обръщащата се вода риба е символ на голям късмет и носи здраве.

На Прображение имен ден имат Сотир, Сотира, Сотирка. Въпреки че Спасовден е на Възнесение Господне, прието е, че Спас, Спаса, Спаска, Спасияна също трябва да почерпят. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именниците да се радват на късмет, здраве, плодородие и просперитет!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Спасовден момите готвят и магически зачеват

На Възнесение Господне се празнува спасението на хората, а бездетни девойки се усамотяват с чужд ерген, за да изпълнят ритуал за зачеване.   виж още »

На Богоявление месим хляб със светена вода

На Йордановден честваме Кръщение Господне, а юнаци вадят кръст от ледените води. виж още »

Преображение Господне дава началото на гроздобера

Днес гроздето се подарява, но не се яде. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта