Регистрация

Почитаме Архангел Гавраил без алкохол и животински продукти

25 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1240
Почитаме Архангел Гавраил без алкохол и животински продукти

Тачим паметта на Благовестителя Божий с вода и постна празнична трапеза.

 

На 26-и март християните по света почитат Архангел Гавраил. Той е считан за един от най-приближените до Бог осемкрили архангели, който има задачата да носи вести от Божествените земи до живите хора. Вярва се, че Архангел Гавраил идва в съня на човек, да му предаде висшите заръки. Именно той е сочен за вестителя, казал на Йоаким и Анна, че те ще се сдобият с непорочно заченато дете, което ще роди Божия син. Така още от зачатието на Дева Мария той е неин закрилник, а след това идва в съня ѝ, за да я извести, че тя ще роди Божия син. Именно затова празникът се чества ден след Благовец, а християните вярват, че в сънищата им Архангел Гавраил ще донесе на този ден послание от починали близки, ангели, архангели и дори слова на божествен завет.

Покровителството на Архангел Гавраил. В България се врява, че Гавраил е покровител на водата и я зарежда с ангелски трептения от помахването на крилете си. Затова на този ден всеки трябва да се умие с вода, да пречисти тялото и духа си, за да може по-лесно да се канализират в ума му заветите, донесени от Архангела. В страната е обявен още за покровител на огъня, цъфтежа и зреенето на плодовете, затова за празника се палят големи обредни огньове, камината в дома задължително гори и се готвят плодове. Ако човек намери цъфнало или напъпило клонче на овошка, трябва да го откъсне и занесе в дома си за здраве и благоденствие на цялото семейство.

Какво се готви в Деня на Архангел Гавраил? По традиция още рано сутринта домакинята омесва постна содена обредна питка, която по желание може да украси с религиозни орнаменти от тесто или народни мотиви. На места е прието в хляба да се забоде клонче от овошка. На празничната вечеря се събира семейството в тесен кръг. Готвят се само постни храни – баници с плодове и локум, супи със зеленчуци и варива. Яде се още печен ориз или печен боб на фурна. За десерт се правят печени плодове, щрудели и тиквеници. Задължително е да се изпие много вода. Затова на трапезата се поднася голяма кана с вода и не се сервират сокове и алкохолни напитки.

На Архангел Гавраил имен ден празнуват Гавраил, Гавриил, Габриел, Габриела, Гавриел, Гавриела, Габи. Екипът на kulinarno.bg честити на именяците с пожелания за благи вести, здраве и плодотворие!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.   виж още »

На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

На Благовещение не се излиза с празен стомах, а за празничната трапеза се готвят рибник, зеленини и медена погача.   виж още »

На Голяма Богородица освещаваме хляба и правим курбан

На днешната трапеза трябва да има домашна питка, грозде, диня, тиква, жито и пилешка каша. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта