Регистрация

На Голяма Богородица освещаваме хляба и правим курбан

15 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 2906
На Голяма Богородица освещаваме хляба и правим курбан

На днешната трапеза трябва да има домашна питка, грозде, диня, тиква, жито и пилешка каша.

Днес 15 август християнският свят чества един от най-големите си празници – Успение на Пресвета Богородица, наричан още Успение Богородично или Голяма Богородица. На днешния ден в Йерусалим на 64-годишна възраст умира Божията майка, която разбира от сина си, че ще напусне земния живот, за да се възкачи в небесата, където да бъде до рожбата си. Нейното последно желание е да види заедно пресветите апостоли, но апостол Тома не успява да дойде пред портите на Мария. Погребват я в пещера близо до Йерусалим, а когато, три дни по-късно апостол Тома отмества камъка, за да се поклони пред тленните останки на Божията майка, той намира празна плащеницата, в която било увито тялото й. Вечерта, когато апостолите скърбящи се събират на трапезата, чуват гласа на Мария, която им казва „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“, а след това я виждат как, обградена от ангели, полита към небесната шир.

На Успение Богородично след отслужването на тържествената литургия се прави т.нар. „възнасяне на хляба“ и той се освещава. Традицията повелява във всеки дом да има осветен хляб, а роднините да се събират заедно на празничната трапеза. На нея трябва да има домашна питка, варено жито и царевица, пилешка каша, печена тиква, грозде и диня. Днес се прави курбан против нещастия и неволи, против болести и бедствия; за здраве, щастие, плодородие и берекет. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почитаме Архангел Гавраил без алкохол и животински продукти

Тачим паметта на Благовестителя Божий с вода и постна празнична трапеза.   виж още »

На Св. Анна – хвърлено жито и живо прасе вкъщи

На Зачатие на Света Анна ритуали пазят нивите, добитъка, мъжете, бременните и късмета.   виж още »

С вино и питка християнското семейство чества Въведение Богородично

В Деня на християнското семейство най-близките оставят трапезата неразтребена, за да благослови Дева Мария дома и хората в него.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous17-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin 500 Mg lyp.jebb.kulinarno.bg.lzx.zy http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous17-12-2020
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Buy Amoxicillin sim.xcea.kulinarno.bg.gxp.qq http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта