Регистрация

Портогалски съд поощрява пиенето по време на работа

14 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 2700
Портогалски съд поощрява пиенето по време на работа

Служител, хванат на работа с 2,5 промила алкохол в кръвта бе оправдан.

Порочната практика да се пие на работното място е навик човешки още от откриването на ферментацията и тайно или явно мнозина и до днес обръщат по някоя чашка във фирмата по време на обедната почивка, на празника на колега или просто ей така – с оправданието че алкохолът е будилник за творческата муза. И докато строго специфичната дейност на шофьори, миньори, лекари, обгрижващ персонал и работещи в екстремна обстановка изисква от служителя да е трезвен и в пълна кондиция, то има професии, в които да си пийнал едно-две не е болка за умиране.

С подобен казус се занимаваше Портогалският Апелативен съд в Порто, който преди броени дни оправда служител, заловен пиян на работното място. Фаталното трудово събитие за двамата колеги от фирма за почистване на уличния боклук и извозването му -  главни герои на историята - се случило на 14 февруари миналата година, когато при трудов инцидент екипът им бил откаран в болница. Оказало се, че шофьорът на камиона за смет е с 1,8 промила алкохол в кръвта. Той бил мигновено уволнен, но работодателите се опитали да отстранят от длъжност и ищеца по делото, в чиято кръв „плували“ 2,6 мл на литър спиртни течности. Двамата признали, че са смукнали бутилка от емблематичния за района ликьор Портвайн. Другият обвиняем обаче обяснил, че не се занимава с шофиране и неговата нетрезвеност по никакъв начин не застрашава нито качеството на работата му, нито околните хора, нито работодателя и компанията, в която е назначен.

Съдът отсече, че ищецът е невинен и трябва да бъде възстановен на работното си място, като освен това му бъдат изплатени 14 заплати, които не е взимал от обвинението до днес. На сметоизвозващата компания пък бе предложено да гласува фирмен закон, според който всички работници и служители без шофьорите да имат право на алкохол в кръвта до 0,5 промила. Съветът е в пълна сила и за други работодатели, които желаят да проявяват толерантност към хората, назначени при тях, като същевременно не позволяват фирмата да се превърне в колегиална механа.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храни, които ни активизират на работното място

Преборете нежеланието за работа след дългата почивка с разглезващата комбинация от шоколад и кафе. виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

Безалкохолни летни коктейли

Напитките, които носят удоволствие на въздържатели и децата в летните жеги. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта