Регистрация

Плодове при проблеми със стомашно-чревния тракт

12 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1979
Плодове при проблеми със стомашно-чревния тракт

Какви плодове могат да се ядат при заболявания на стомаха и червата?

 

Според редица религии плодовете са дар от боговете. И ако древните писания твърдят, че те са създадени, за да радват хората и да носят наслада в живота им, то съвременната наука само потвърждава този факт, обявявайки ги за една от най-полезните храни на света. Медици, диетолози и хранителни експерти апелират за диета, в която дневно се включват едно или две плодови хранения. И така всеки ден, за да поддържа човек здравето, младостта, енергичността и красотата си. Ала за съжаление има болестни състояние при които така полезните плодове се явяват дразнител. Такава е захарният диабет. Оказва се обаче, че и при проблеми със стомашно-чревния тракт също трябва да се избягват сладките дарове на природата.

Защо не трябва да се ядат плодове при проблеми със стомаха и червата? Лекари обясняват, че при гастрит, язва, синдром на раздразненото или удълженото черво и други заболявания, отнасящи се до стомашно-чревния тракт, трябва много да се внимава с плодовете – както със сладките, така и с киселите. Плодовете са богати на фибри и именно тези фибри са един от най-здравословните фактори в техния състав. Ала попаднали в раздразнената система на човека, фибрите обострят проблема. Естествените киселини, съдържащи се в различни количества във всеки плод пък предизвикват повишаване на киселинността в стомаха и червата и при язви и рани се получава болезнено раздразнение все едно се налива оцет в отворена кожна рана.

Кои плодове дразнят най-много стомаха? Това са много киселите варианти и много богатите на фибри дарове на природата. Техни комерсиални представители са цитрусите (лимон, портокал, мандарина, грейпфрут), кивито, ябълките, крушите. Дразнещи за храносмилането са също всички плодове, които имат мъхчета и власинки като праскови, дюли и кайсии. Хората трябва да имат предвид, че недобре узрелите плодове съдържат повече силни киселини, а пък презрелите образуват газове в стомаха и създават ферментационни процеси. Ето защо е особено важно при заболявания на стомаха и червата, когато се консумират плодове, да бъдат в точната степен на зрялост.

Кои плодове са по-щадящи за стомаха. Бананите са може би най-толерантни към храносмилателната среда. Малините, мангото, пъпешите, са друг прекрасен избор за хората със стомашно-чревни проблеми. Все пак честотата на тяхната консумация не бива да е ежедневна, както и винаги трябва да се приемат на празен стомах, максимално обелени, добре узрели и в порция, която не надвишава 150 грама. Всичко е строго индивидуално според остротата на заболяването и спецификата на организма. При поява на дразнение или болка консумацията на плод трябва да бъде незабавно спряна.

Печени плодове за хората със стомашно-чревни проблеми. Изпичането на плодовете е добро решение да се увеличи диапазона на консумираните продукти. Така и хора в по-обострени състояния могат да си позволят да хапват круши, ябълки, дюли, тикви и домати (доматите също спадат към групата на плодовете). Не етайна, че при термичната обработка от плода се губят водноразтворимите витамини (С и всички от В групата), но микроелементите и мастноразтворимите витамини(A, Е, D и К) се запазват. Отделно под термпературното въздействие, явяващо се като своеобразен катализатор, в плодовете се образуват полезни химични съединения.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко мандарини се ядат на ден и за какво са полезни

Прекаляването с мандарини може да отключи потенциални проблеми със стомаха и жлъчката.   виж още »

Прекаляваме със солта без да разберем

Отоците в краката, болките в ставите и проблемите с уринирането са само част от вредите, които нанася солта без да знаем, че сме я погълнали.   виж още »

Зеленчуците преди тренировка пречат на стомаха

Знаменитият фитнес инструктор Брендън Ментър съветва да наблегнем на фибри преди и след спортна активност.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта