Регистрация

Колко мандарини се ядат на ден и за какво са полезни

03 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 2774
Колко мандарини се ядат на ден и за какво са полезни

Прекаляването с мандарини може да отключи потенциални проблеми със стомаха и жлъчката.

 

Мандарините са един от любимите плодове на българина, когато падне дълбокия сняг и се запеят коледни песнички. Липсата на родни сезонни плодове се запълва именно от цитрусите, които превземат пазара, а и трапезата. Те са полезни, вкусни и нискокалорични, затова човек е склонен да прекали с тях. И да прекалява още и още, докато се опитва да им се насити. Всичко хубаво е с мярка, обаче.

 

Колко мандарини може да се ядат на ден? Ако еднократно се нахвърлите на килограм и повече мандарини, без да сте ги опитвали месеци наред, най-опасното, което можете да си причините, са коремни болки и спазми, които ще отминат напълно до 2-3 часа. Ако обаче ежедневно си позволявате тези количества, рискувате да си навлечете трайни проблеми на жлъчката. Постоянството в яденето на прекалено много цитруси, особено на гладно, може да доведе до гастрит и язва, предупреждават експерти, цитирани от сайта zdrave.to.

 

Четири мандарини на ден е абсолютният оптимум. Ясно е, че за да повлияят полезните вещества от дадена храна на тялото, тази храна трябва да се приема редовно. С особена сила този хранителен закон важи за плодовете. Ето как вместо да товарите стомаха си с големи количества веднъж седмично, можете да разделите порцията си на оптималните 4 мандарини на ден, но да ги хапвате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО всеки ден. Тогава ще измъкнете максимума дивиденти от цитруса.

 

За какво са полезни мандарините? В умерени количества действието им върху стомаха е коренно различно. Успокояват стомашните разстройства и повляват благодатно на перисталтиката. Богати на витамини C, D и K, мандарините се грижат за повишаването на имунитета, доброто състояние на кожата, костната система и зрението. Фибрите в тях помагат за отърваването от ненужни килограми, а малкото калории – 42 на 100 г, ги правят идеален диетичен продукт.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Задължително хапвайте по 2 мандарини всеки ден

С изяждането на две мандарини дневно ще поддържате здравословно тегло, млада визия, нормално кръвно налягане и холестерол и ще се защитите от есенните виж още »

Плодове при проблеми със стомашно-чревния тракт

Какви плодове могат да се ядат при заболявания на стомаха и червата?   виж още »

Домашни цитрусови корички в сушен или мармаладен вариант

Как се правят сушени кори от цитрусови плодове и мармалад от кори на портокали и лимони?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта