Регистрация

Пет храни, които са вечни

18 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3855
Пет храни, които са вечни

Мед, захар, ориз, сол и ванилия никога няма да се развалят.

Дори и най-вкусните храни си имат недостатък – след определено време се развалят и от питателни и апетитни, се прервръщат в зловонни и отровни. Тогава идва неприятния момент да се отървем от тях, като умиришем дома си на мърша, гнил или ферментирал продукт, пък и съжалим, че сме забравили да си го хапнем, когато сме могли да се насладим на вкуса му. За съжаление рано или късно, независимо от начина на съхранение, ястията се развалят и стават негодни за ядене. Има обаче и такива, които могат да ви надживеят, независимо в какви условия ги съхранявате.

Американският вестник „Вашингтон поуст“ публикува на електронната си страница списък с петте продукта, които никога не се развалят. Това са меда, захарта, солта, ванилията и оризът.

Медът е вечен – сигурно сте чували още вашите баби. И това наистина е така. Ако остане дълго време в допир с кислород, той се захаросва, но едно разтапяне на водна баня, ще го върне в нормално за консумация състояние. Дори и да размесите мед с вода, след време водата ще се изпари, но в съда ще остане чистия мед. Можете да опитате да го запечете или карамелизирате. Но дори и в това вече кафеникаво втвърдено състояние, пак няма да дойде ден, в който да не става за ядене.

Захарта, независимо бяла или кафява, никога не се разваля. Нейните частици имат абсорбиращи свойства, затова може да се овлажни, но след подсушаване в суха атмосфера, тя ще се стегне и може да бъде отново разбита на кристали или бучки. Дори и да я карамелизирате, полученият карамел също ще бъде вкусен когато и да го опитате.

Солта си е сол завинаги. Подобно на захарта и тя попива вода, но може да изсъхне и отново да се консумира като задължителната подправка за всички солени ястия. Дори и разтворена във вода, капки от нея се посипват върху месото, салатата, гарнитурата и готово – те пак са солени.

Развален ориз – няма такова нещо. Добре е зърнената култура да се съхранява на тъмно и сухо място, защото също абсорбира влага и се раздува. Но дори и това да се случи, можете да го сготвите без никакъв проблем. Силните попивни свойства на ориза са добре известни и мнозина слагат по няколко зрънца от него в солници, пиперници или захарници, за да поема той влагата и да не се втвърдява подправката, която трябва да изпадне на ситни частици от малките дупчици.

Ванилията никога няма да ви изневери. Към нея можете да проявите цялата немарливост, на която сте способни при съхранение на подправки и крайният резултат отново ще е ароматен екстракт от орхидея, който ще накара вашия десерт да заухае неустоимо. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пицата на американските военни с 3-годишен срок на годност

Дълготрайната пица, с която ще се захранват щатските войници трябва да се яде със стайна температура. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта