Регистрация

Пет храни, които правят менюто здравословно

30 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 4727
Пет храни, които правят менюто здравословно

Яденето на мюсли, плодове, зеленчуци, ядки и риба са най-полезните хранителни навици, които не трябва да забравяме.

Напрегнатото ежедневие и липсата на време са сред основните причини, които карат хората да се хранят по вреден начин и с вредни продукти, доказаха от Световната Здравна организация (СЗО). Дори и да са запознати с принципите на разделното хранене, да са привърженици на идеята, че трябва да се яде често и в малки порции, мнозина от работещите не разполагат нито с времето да се хранят по 5-6 пъти на ден, нито с възможността храната им да е изцяло съобразена с разделните норми. Затова от СЗО, опитвайки се да променят навиците на средностатисическия модерен човек към по-добро, се спряха до съвети какво задължително да включва в дневното си и седмично меню, така че да води една идея по-здравословен начин на живот и да развие елементарна хранителна култура. От организацията предупредиха, че има пет вида храни, които не трябва да се забравят. А ето и кои са те, както и колко често и защо трябва да ги ядем:

1. Пълнозърнестите храни и най-вече мюслите са страхотен регулатор на метаболизма, затова е добре да си ги хапвате всеки ден, като се препоръчва те да присъстват още в първото ви ядене за деня. Тяхното количество не бива да е по-малко от 100 грама, за да можете да кажете с чиста съвест, че се храните пълнозърнесто.

2. Плодовете са онази част от вашата диета, към която трябва да се отнесете с особено внимание – те са основният източник за витамини и минерали на тялото. Сладки, лесни за пренасяне на работното място и бързи за хапване, те са онази храна, която нямате причина и оправдание да забравите. А освен това са бедни на калории и няма да ви притесняват с качването на допълнителни килограми. Най добре е плодовете да се ядат не като десерт или предястие, а между храненията, подчертават от СЗО.

3. Зеленчуци – за разлика от сладките дарове на природата, техните салатени събратя е добре да бъдат гарнитура към основното ви ястие. Те също са богати на редица полезни за организма вещества и са с ниска калорийна стойност, така че колкото по-голама е салатата за сметка на същинската част от ястието, толкова по-правилно се храните.

4. Ядките също могат да бъдат полезно междинно ястие, например следобедна или късна сутрешна закуска. Те са богати на калории, така че препоръчителната доза на ден за жени е между 50 и 70 г, а за мъже и хора, които не ядат месо – до 100. Едно пликче с ядки винаги може да ви бъде спътник на работното място. Те са особено полезни за краъвта и стимулират мозъчната дейност. Укрепват костната система и влияят на еластичността на ставите.

5. Рибата и особено морската е богата на омега мастни киселини, които тялото ви трудно си набавя от други храни. Полезна за кръвоносната система и с разкрасителен ефект тя е единствената от изброените храни, която трябва да се хаправа поне веднъж седмично, а не веднъж дневно – както останалите 4. Особено полезни риби са рибата тон, сьомгата, пъстървата (речна и морска), тилапия, хек, акула, ципура. Можете и да си ги редувате всяка седмица.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любителите на тежката музика се хранят по-нездравословно

Различните стилове музика влияят на мозъка по различен начин при взимането на решения и направата на избор.   виж още »

5 факта за имунитета и храната

Как да поддържаме здрава имунна система с няколко прости хранителни правила. виж още »

Кратък пътеводител към дълголетието

A short guide to a long life – книга на група онколози, която ни учи как да се храним и живеем, за да стареем по-бавно и да се радваме на вечно виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта