Регистрация

Любителите на тежката музика се хранят по-нездравословно

19 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 971
Любителите на тежката музика се хранят по-нездравословно

Различните стилове музика влияят на мозъка по различен начин при взимането на решения и направата на избор.

 

В миналото е било прието да се пуска музика по време на вечеря, като предимно се е залагало на класиката. Днес в ерата на новите технологии, по време на ядене човек нерядко прибягва към филми и дори върши служебните си задължения или прекарва време в чатова с приятелите си. Оказва се, че фоновите шумове и особено слушането на музика могат да повлияят на количеството и вида храна, които хората са склонни да сложат в устата си. Защо – обяснява съвместен екип от китайски и датски изследователи, цитиран от БТА.

Изследване на взаимовръзката между музика и хранене. Експерите събират група от 216 човека – датчани и китайци и ги разпитват за музикалните и вкусовите им предпочитания. След това на избрана от тях музика се провежда вечеря, на която се наблюдава кой какво харесва, колко яде и към какви храни най-често посяга. Оказва се, че феновете на метъла са склонни да изядат най-много храна, да погълнат най-много алкохол и да се спрат на най-вредните продукти. Колкото по-лека е фоновата музика, толкова по-лека и здравословна е избраната от обектите храна, като привържениците на класиката показват особен афинитет към здравословното хранене.

Какво е общото между мизука и храна? Изследователите откриват, че всеки стил музика има собствени специфични вибрации, които влияят на мозъка и клетките на тялото по определен начин. И докато класиката и бавните ритми отпускат мисълта и даряват клетъчен покой, то рокхитовете и комбинацията от барабани и китари хвърля мозъка в напрежение, което потиска центровете за взимане на решение. В този момент човек действа първично, и поставен на трапезата не е склонен да мисли кое е полезно за тялото му. Просто избира онова, което му изглежда най-вкусно. Също така липсват естествени стопери за количество на изядената храна и погълнатия алкохол. В края на музикалната вечер металите са изяли над 600 калории повече от хората, харесващи лека музика.

Ето защо рокаджийте са с по-нехармонични тела от класическите джентълмени. Наблюдението се прехвърля и върху физиката и здравето на хората, вечерящи на различен стил музика. Не е неочаквано, че изследванията сочат, че металите имат по-нехармонична и отпусната фигура, както и по-често страдат от здравословни проблеми, породени от неправилно хранене. За сравнение най-атлетичните и здрави тела се оказват на души, харесващи класическа музика и плавни ритми. Феновете на латиното пък има най-непостоянни предпочитания към храни и често прескачат от едната крайност на здравословно ядене към състояние на активно натъпкване.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни алтернативи на фуболните мезета

Направете картофите печени, заменете бирения фъстък с нахут и изберете фурната пред тигана.   виж още »

Вкусваме виртуална храна от телевизора

Устройство стимулира вкусовите рецептори на организма докато гледаме кулинарни предавания. виж още »

Пет храни, които правят менюто здравословно

Яденето на мюсли, плодове, зеленчуци, ядки и риба са най-полезните хранителни навици, които не трябва да забравяме. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта