Регистрация

Пет храни, които да махнем от лятното си меню

17 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3534
Пет храни, които да махнем от лятното си меню

Ограничете хапването на белия хляб и червените мазни меса, ако искате да се чувствате свежи и да изглеждате добре.

Лятото освен сезон на суетата и стремеж към по-слаба фигура, по-гладка кожа и съвършена визия е и времето в което редица здравословни проблеми излизат на преден план. Жегите са благодат за високото кръвно, а хората в рисковата от инфаркт група наистина усещат дискомфорт при по-дълъг престой на открито. Горещината благоприятства и подкожните отоци и задържане на вода вследствие на нарушеното функциониране на бъбреците. А забавеният метаболизъм и лошите хранителни навици „крещят“ под формата на подкожни мазнини, увиснало коремче и паласки, точици целулит и цепнатини от стрии, изпод прилепналите оскъдни дрехи. И чак когато ни напече и се разсъблечем, се сещаме с какво самите ние сме виновни за наличието на тези проблеми.

И макар че в Англия лятото няма нищо общо с жарещите дълги дни, в които сме свикнали да ходим и да се прибираме от работа, учени от острова описаха какво не бива да се яде в големи количества по време на жегите. Екипът разделя храните на „силно непрепоръчителни“ и „добре е да се избягват“, като във втората група поставя над 200 ястия и продукти. В първата са само пет, и то с уговорката, че те не са абсолютно забранени, но прекаляването с количеството и честотата на консумацията им със сигурност няма да доведе до нищо добро. А ето ги и тях:

1. Червени мазни меса и животинска мас – сигурен убиец за хората с високо кръвно, особено щом се съчетаят с жегите. Тези храни предизвикват потене заради месната интоксикация – така губите вода в сезонът, когато тя е най-нужна на тялото ви, а освен това кожата ви придобива неприятната специфична миризма на изхвърляне на месо през порите. С тези мръвки, освен че можете да си докарате удар, дехидратация или да накарате хората около вас да се хваната за носа, ще си трупнете и някоя друга ненужна тлъстинка, която да блесне в неподходящ момент изпод новите ви дрехи.

2. Червено вино – то е висококалорична апетитка, която ще повлече крак към изяждането на още и още храни. А вличнието му върху кръвоносната система е установено от векове – покачва кръвното налягане и учестява ударите на сърцето. Както всеки алкохол и виното е диоритик (действа дехидратиращо), така че по-добре му се насладете в студените зимни дни и комбинацията с коледното свинско.

3. Бял хляб и тестени изделия с бяло брашно. Не ги спирайте изцяло, но в топлото време ги намалете до минимум. Бялото брашно е полезно най-вече заради съдържанието на витамини от групата В, но през лятото зреят достатъчно плодове, богати на тази безценна за тялото съставка, които няма да навредят толкова критично на фигурата ви.

4. Солта ви превръща в плажен дюшек. Тя е виновна за задържането на вода в тялото, която пък ви прави подути, пречи на работата на бъбреците и в един топъл ден, поглеждайки се в огледалото, може да ви се стори, че сте напомпани като плажен дюшек. Следват неудобствата с отеснелите дрехи и впитите болезнено каиши на обувките в отеклите ви крака. Не забравяйте, че солта е полезна в малки дози, но знайте, че тя се съдържа в почти всеки фабричен хранителен продукт. Така че не се притеснявайте, че тялото ви може да пострада от недостиг на натриев хлорид.

5. Кажете „НЕ“ на пърженото. То е убиец както на приличната ви визия, така и на добре закрепналото ви здраве. Допринася едновременно за вътрешния и външния погром на тялото като води до надебеляване, поява на целулит и стрии, образуване на подкожна мазнина, образуване на мазнини около вътрешните органи, подхранване на тялото с канцерогенни токсини, затлачване на кръвоносните съдове, повишаване на кръвното налягане и нивото на вредния холестерол, нарушаване на работата на стомаха, забавяне на метаболизма. Това не ви ли стига? Може пържените картофки и цаца да са лятна класика, но бъдете по-умерени при консумацията им. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Foodpanda препоръчва храни за прехода към лятото

Заменете голяма част от готвените ястия с пресни плодове и зеленчуци и варени зърна.   виж още »

6 важни храни за добро здраве

Победителката от Мастър Шеф Севда Димитрова препоръчва нашенецът да хапва колкото се може по-често тези продукти, за да се радва на крепко здраве и си виж още »

10 плода за здрава кожа и красота в горещите дни

Плодове, които се грижат за кожата и цялостното здраве през лятото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта