Регистрация

6 важни храни за добро здраве

23 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2526
6 важни храни за добро здраве

Победителката от Мастър Шеф Севда Димитрова препоръчва нашенецът да хапва колкото се може по-често тези продукти, за да се радва на крепко здраве и сияйна визия.

 

На българинът му омръзна все да го съветват кое е полезно и кое не, особено що се отнася до начин на живот и промяна на манталитета. Още повече когато стане дума за храна. Ясно е, че в различен ареал билки и вещества в хранителните продукти действат различно на организма. От друга страна някои от признатите суперхрани са трудно намираеми или непосилни за джоба на родния средностатистически работяга.

 

И все пак в подбора на менюто си трябва да сме особено внимателни, защото близо половината от смъртните случай на Земята са заради неадекватно хранене. Пряко или косвено то може да доведе до летален край, когато хората не се отнасят към него с нужното разбиране. Не е нужно да си забраняваме всичко, но е добре да си позволяваме някои храни, категорична е победителката в Мастър Шеф Севда Димитрова, цитирана от БГНЕС. Тя посочва шест продукта, за които е добре да не забравяме докато пазаруваме, за да се погрижим една идея повече за и без това застрашеното си от околния свят здраве. Пък и тези суровини не удрят особено по джоба. Ето кои са те:

 

1. Авокадо – богато е на витамини и минерали. В съдържанието му влиза съвкупност от най-жизненоважните елементи, нужни на тялото. Съчетава се със сладки и солени ястия, подходящо е за предястия и дори за десерти. Неутралният му вкус, широката разпространеност и сравнително достъпната цена ви оставят без извинение да си хапвате по половинка от този мощен антиоксидант всеки ден. Защо просто не си го поставите за цел?

 

2. Морски дарове – ползите които носят на организма са безчет, но от най-значимитие им приноси е съдържанието на омега 3-мастни киселини. Не е нужно всеки ден да ги консумирате. Достатъчно е 2 до 3 пъти в седмицата да си позволите да се порадвате на качествена морска храна. Още по-добре би било, ако редувате видовете – риба, ракообразни, мекотели. Не спирайте фантазиите си и не пренебрегвайте тези продукти.

 

3. Спанак – той е доста по-полезен от свойте листни събратя и може да се хапва ежедневно без да дотегне нито на тялото, нито на джоба. Мнозина не го приемат просто по навик, но ако се опитате да го прибавяте в салатите, предястията, дори пиците, сандвичите и основните, ще доставите на организма си много полезни вещества, от които го лишавате. Създавйки си навика да мушвате листенца спанак в ястията си, ще преоткриете своя път към един по-полезен, а и по-вкусен живот.

 

4. Домати – особено през зимата повечето от тях приличат на топки за тенис дори и след разрязване. Това обаче не трябва да ви отказва от този хиперполезен плодов зеленчук. Когато имате възможност да си хапенете истински домати, направете го, като препоръчително е да ги консумирате без много добавки. Сирене или босилек са достатъчни. В замяна ще получите вкусно здраве.

 

5. Броколи – тук родните гурмани (чревоугодници) вече вадят език с отвращение, защото този зеленчук не е сред най-обичаните. Още повече ще ядосаме тези хора с препоръката броколите да се хапват с лека термична обработка или директно сурови. За накои ще прозвучи трудно и дори невъзможно, но защо пък да не схрускате малко от смрадливото зеле в името на здравето. Ако го правите всеки ден, 50 грама са напълно достатъчни.

 

6. Черен шоколад – едва ли е трудно да накараш човек да яде шоколад. Тук обаче говорим за сладкарско изделие с над 80% какао, а ако си го намерите с по-висококачествено какао, ще е наистина добре за тялото ви. Цената не е от най-ниските, защото наша проверка показва, че подобен продукт струва около 4 лв. за 100 грама, но пък достатъчната доза за ден е около 10-15 грама. Така че ако успеете да се спрете след тях, тази здравословност няма да натежи на семейната хазна.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те най-използвани хранителни продукта

Хората живеят на хляб, месо и салати, подправени със сол и захар. виж още »

Пет продукта, които изсмукват мазнините

Отслабвайте докато се храните с пилешко и грейпфрут и си пийвате зелен чай с обезмаслено мляко и канела. виж още »

Пет храни, които да махнем от лятното си меню

Ограничете хапването на белия хляб и червените мазни меса, ако искате да се чувствате свежи и да изглеждате добре. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта