Регистрация

Пет задължителни предмета до печката по време на готвене

20 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1168
Пет задължителни предмета до печката по време на готвене

Подредете до печката всичко необходимо преди да започнете с пържене, варене, фламбиране и печене, за да минимизирате шанса от грешки и травми.

 

Когато огънят пламне, котлонът загрее, градусите в тигана или тенджерата се покачат – цялата обстановка в кухнята се нажежава и започва истинското творчество на кулинаря. Това е магия и вдъхновение, изява на талант на творец. И както във всяко изкуство и тук не е добре боите или мастилото да свършат внезапно, да се скъса струна или пропадне клавиш, да се счупи токче… да не се отвори парашута. Е, в кухнята се случват друг тип творчески есктремности, но с правилно планиране можете да сведете до минимум възможността за грешка или дефицит докато готвите. Сложете тези пет предмета до печката по време на готвене и няма да съжалявате, съветват от сайта thekitchn.com

1. Буркан с лъжици помага на готвенето. С този трик спасявате два проблема – липсата на достатъчно подправки и загарянето. Това е идея на кулинарката Ина Гартен. Тя винаги слага два буркана до печката. За какво е вторият – ще обясним след малко. Първият обаче е пълен с чисти лъжици с различна големина. С тях може да се реагира бързо при внезапна поява на загаряне на ястието върху котлона. Освен това при добавка на подправки и разбъркването им, винаги можете да вземете лъжица и да опитате. Така няма риск да се окаже при сервиране, че липсва важен овкусител.

2. Празен буркан. Втория буркан Ина слага, за да пуска в него използваните вече лъжици за тестване. Така слюнката, останала след опитването няма да влезе в ястието, което се очаква да хапват и други хора. Освен това при опит обикновено се появява желание от добавяне на още пипер, чили, сол или пък на допълнително количество продукти, ако храната е пресолена или прекомерно подлютена. Ако опитате със същата лъжица, можете да се натъкнете на полепнали по нея подправки от предишната проба, които да манипулират резултата от опита. С наличието на двата буркана си гарантирате възможност да опитвате сготвеното в точния момент, без да се суетите да търсите прибори или да дегустирате с такива, които вече сте лапали.

3. Сет с необходимите подправки. Още преди да започнете да готвите си съберете подправките, които ще ви трябват и си ги подредете в кутия до печката. Задължително е винаги да имате солница под ръка. Внимавайте да не се окажат прекалено близо до изпаренията от тавата, тенджерата или тигана, защото ще се овлажнят. Така ще можете във всеки един момент, опитвайки ястието, да добавите още от необходимите овкусители, за да стане то идеално спрямо предпочитанията ви.

4. Винаги имайте ръкохватки под ръка. Не се знае кога може да се наложи да извадите по спешност тавата от фурната или да махнете тигана и тенджерата от котлона, за да предотвратите загаряне или да потушите фламбиране. Ако в бързината хванете с гола ръка, последствията са силно неприятни. Ако пък се отдадете тепърва на търсене с какво да пипнете горещия съд, можете да пропуснете точния момент на прекъсване на термичната обработка. Ето защо е добре да имате т.нар. „пипки“ подготвени на удобно и видно място.

5. Купичка или чашка с оцет за обиране на мазнините. Дори и абсорбацията да е добра, никога не е излишно да сипете 100 мл оцет в чаша с широк отвор или купичка и да поставите близо до печката. Задължително е да го направите, ако кухнята ви е вътрешна стая или няма пряк достъп до отварям прозорец. Тази киселина е магьосник в попиването на миризми от храна. Ако не сте опитвали, скоро ще разберете, че има как да поканите гости в стаята, в която готвите, да ги настаните и да не се притеснявате, че дъхът на запръжки, манджи и маринати ще сее носи из атмосферата, в която разговаряте и се забавлявате.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за обзавеждане на малка кухня

Как се пести място в кухнята и как да побера всички принадлежности в тясната кухня?   виж още »

Задължителни уреди при обзавеждането на кухня

Кои са готварските принадлежности, задължителни за всяка кухня? виж още »

Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта