Регистрация

От какво зависи каймакът на еспресото

24 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 2851
От какво зависи каймакът на еспресото

Каймакът на кафето показва както майсторството на направа на напитката, така и отношението към кафените зърна още преди да бъдат смлени.

 

Любителите на кафето ще потвърдят, че невинаги в чашата им се поднася желаната напитка, която да изглежда неустоимо. Веднъж тя е по-блудкава и рядка, друг път е лишена от каймак или пък той е прекалено много и изчезва съвсем скоро след като се е появил. А несъмнено каймакът говори за майсторството на направа и вкусът на кафето. Защо обаче в някои случаи не се образува каймак?

 

Каймакът на кафето зависи от начина на направа на напитката. В известни италиански заведения за сервиране на кафе ще ви обяснят, че има точно определено време, през което водата трябва да преминава през доза смляно кафе, за да се получи уникалният вкус и каймак на напитката. За една порция температурата на водата трябва да е 85 градуса, тя да отмие с високо налягане смлените зърна, преминавайки през тях за 20 до 30 секунди и да падне в чашата от височина между 13 и 18 сантиметра. Звучи странно, но така майсторите, наречени БАРИСТА, успяват да зарадват клиента с неповторим вкус.

 

Каймакът на еспресото зависи от обработката на зърната кафе. Колкото по-пресни, но едновременно с това и добре изсушени са кафените зърна, толкова повече каймак ще извлечете от кафето си. Затова в някои случаи домашната кафе машина (също наречена бариста) успява да ви зарадва с качествено еспресо, а друг път то е блудкаво и без каймак. Тук проблемът не е във вас, а в продадения продукт. Затова експертите препоръчват да купувате прясно кафе на зърна в малки дози и да изисквате да ви бъдат смлени на място при покупката. От машината зависи разбира се температурата на водата и силата на струята. Вие си изберете подходяща чаша според височината на пада на готовото кафе.

 

Наситеността на цвета на кафето и плътността на каймака са обратно пропорционални. Колкото по-тъмно е вашето кафе, толкова по-малко и по-нетраен каймак ще има. Това е заради наличието на масла в еспресото. Маслата правят цвета по-светъл, но обогатяват нюансите на вкуса. Омаслените кафета са по-ароматни и по-пивки. Но маслата пречат на образуването на каймак. Ето защо не бива да обявявате всяко еспресо без каймак за нискокачествено. Може пък производителите да са решили да наблегнат на вкуса. Все пак наличието на каймак е гарант за силен остатъчен послевкус. Всичко е въпрос на разбиране и баланс.

 

Как да направя повече каймак в кафето? Като начало спазвайте следните точки. Купете си машина, която обещава, че прави добър каймак. Потърсете си търговец, който може да ви предложи качествено и прясно кафе на зърна. Помолете да изпече и смели зърната на място, като му обясните с какъв тип цедка работи вашата машина, за да прецени големината на снилане. След това заредете в цедката точното количество за една доза и сипете пречистена през кана вода. Чак сега можете да очаквате стойностно и качествено кафе, направено у дома.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кое е най-силното кафе на света

Колко кофеин се поема с една чаша кафе? Всичко зависи от кафето!   виж още »

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

Предпочитаното кафе издава човешкия нрав

Любителите на черното кафе са уравновесени и спокойни, а пиещите нес – себеотрицателни непукисти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта