Регистрация

Предпочитаното кафе издава човешкия нрав

25 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3166
Предпочитаното кафе издава човешкия нрав

Любителите на черното кафе са уравновесени и спокойни, а пиещите нес – себеотрицателни непукисти.

Още 4-ти век пр Хр. философът и медик Хипократ, слад дълги проучвания върху човешкото поведение, описва четирите основни вида темперамент и показателите, по които хората спадат към един от тях. В основата на изводите му е обстойно изследване на взаимовръзката между пасивност и активност на индивида, уменията му за адекватна реакция в екстреални ситуации, качествата да взима бързи и правилни решения, реакцията, когато е тъжен и ядосан, експресията на слабостите и силните страни, нивото на доминация в колектива.

В съвременното общество, когато човешките нужди, действия и кръгозори са много по-широки, се появява последовател на древногръцкия изследовател, който решава да докаже взаимовръзката между предпочитаната храна и напитки и характера на хората. Това е клиничният психолог д-р Рамани Дурвасула, автор на научната книга „Ти си, защото ядеш: промени отношението си към храната, промени живота си“.  Той доказва, че има тясна връзка между предпочитания вид кафе и човешкия характер.

Хората, които пият черно кафе са улегнали и наясно със себе си, пише експертът. Те взимат решения много по-бързо, действат според правилата, правят това, което трябва. Ако спадате към тази група, то вие сте здравомислещ, обичате конкретиката, склонни сте да давате във всеки вид отношения с околните точно толкова, колкото и те ще дадат на вас. Тази група се идентифицира със стегнат външен вид, който винаги е адекватен спрямо обстановката. Любителите на чистата ободряваща напитка често са праволинейни, граничещи със скучност, изнервят се рязко и за кратко и могат да подходят към околните с презрение или невнимание.

За разлика от тях, тези, които предпочитат кафето си силно подсладено, с добавки като мляко и сметана или много пяна, са невротични и обръщат прекалено внимание на мнението на другите за тях. Стараят се да са добри във всичко, което правят, най-вече заради страха да не се изложат. Те са себеотрицателни и поставят своите нужди на заден план, съобразявайки се повече с желанията на околните. Стане ли въпрос за секс, са готови да направят всичко за партньора, без да се интересуват от това, което наистина харесват. Любителите на капучиното и помпозните кафета трудно взимат решение, склонни са да променят мнението си или да съжаляват за направен избор. В конфликтни ситуации често отстъпват, но и също така нерядко се оказват в центъра на конфлика, заради недоразумения или променени принципи. Този тип са склонни към доверчивост и мечтателничество, дори към прояви на дебилизъм. Можете да ги познаете лесно, защото почти не обръщат внимание на външния си вид.

Проучването на д-р Дурвасула е проведено върху 1000 души, определящи себе си като любители на кафе. Те били поставени в различни ситуации като подготвяне на официална вечеря и посрещане на важни гости, планиране на обзавеждането на кабинет, дебати по различни гледни точки, избиране на тоалети. Мнозинството от тях се вписвало в психиеските портрети, създадени спрямо предпочитаното кафе.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо кафето в Унгария е наричано още „Черна супа“

Кафето пристига в Европа през XVI век, донесено с набезите на Османската империя.   виж още »

Кафе ледчета – как се правят и за какво се използват

Ледени кубчета от кафе освежават млякото, любимия сладкиш или превръщат летния аперитив в подобно на Бейлис изкушение.   виж още »

От какво зависи каймакът на еспресото

Каймакът на кафето показва както майсторството на направа на напитката, така и отношението към кафените зърна още преди да бъдат смлени.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта