Регистрация

Основни видове вегетарианци

01 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 2398
Основни видове вегетарианци

Видове вегетарианство – каква е разликата между вегетарианци и вегани и какво представлява пескетарианството, овотарианството и лактовегетарианството.

Напоследък стана „модерно“ да си говорим, че е модерно да си веган. Реално много повече хора се запалиха по различни форми на вегетарианството в последното десетилетие. Едни го правят от хуманна гледна точка, изпитвайки състрадание към отглежданите за месо животни, повечето от които прекарват краткото си съществуване в зверски условия и търпят непристойно за живо същество отношение. Други се отказват от мръвката поради здравословна гледна точна, защото голяма част от модерните тенденции в храненето вярват, че животинските продукти натоварват човешкото тяло повече, отколкото му носят позитиви. Вегетарианец или месоядно – всеки човек трябва да реши сам за себе си, без да се поддава на натиск и без да измъчва организма и здравето си със собственото си решение. Всичко е в ума и тялото, защото всеки мозък мисли различно и всеки организъм има нужда от индивидуален режим на хранене.

Броят на вегетарианците под различна форма през последното десетилетие се е удвоил в световен мащаб. Дали това е глобален позитив на човечеството или модерна грешка – няма единна теория. Но с иновирането на начина на човешкото хранене се появяват и множество нови термини, които описват вида вегетарианство. Кои са главните видове вегетарианци и как се наричат според науката – това ще разясним в този материал. Така няма да се чувствате нелепо, ако се чудите какво да сготвите на овотарианец, пескетарианец или лактовегетарианец, който ще ви идва на гости.

Флекситарианците спадат към групат на вегетарианците, но само понякога. Наименованието им идва от английската дима flexible, което означава “лавиращ“ или „променлив спрямо обстоятелствата“. Най-общо това са хора, които няма да си сгитвят месо вкъщи или ако го правят ще е за празник. Те обикновено избират мръвки от свободно отглеждани животни и въобще животински продукти от БИОпроизводство. Техният случай или е на човек, решил да бъде вегетарианец, но неспособен да удържи на изкушението или просто се стремят да имат един по-природосъобразен начин на хранене. Обикновено от животинските продукти в тяхното меню е ограничено само месото. Те ценят живота на съществата, като не им пречи да се хранят с техните субпродукти – мляко и яйца. Ако очаквате гост флекситарианец, по-добре не наблягайте на мръвките, въпреки че той може и да им се зарадва. Потъсете екологично чисти продукти за менюто си.

Пескетарианците или песцетарианците са вегетарианци, които не ядат месо, но го заместват с риба и морски дарове. Тези хора вярват, че невната система на водните обитатели е по-просто устроена от тази на сухоземните животни, следователно и страданията им по време на умъртвяване са по-малки. Освен това пескетарианците смятат, че плътта на морските дарове и рибата е доста по-полезна от вредното според тях животинско месо. Важно е да се знае, че голяма част от пескетарианците не комбинират морски дарове с млечни продукти. Затова ако очаквате такъв гост, най-добре поднесете храната от водоживеещи организми с пресни зеленчуци. Така ще се застраховате да не направите грешка. За обща култура можете да запомните, че „песка“ или „песца“ е риба на латински. Оттам идва и термиът за този вид вегетарианство.

Лактовегетарианците са хора, които не ядат месо, но си хапват млечни продукти. При тях ръководно е съчувствието към убиваните за храна на човечеството животни. Това са хора, които обикновено имат домашен любимец и са силно привързани към природата. Те вярват, че така или иначе кравата трябва да бъде издоена, за да не заболее, но не считат за нужно животното да бъде убито за храна. Обикновено лактовегетарианците не ядат риба и яйца.

Ововегетарианците не ядат месо, морски дарове и млечни продукти, но си хапват яйца. Често това са хора, поставени на специална диета поради здравословен проблем. В менюто си залагат предимно на зеленчуци, варива и тестени изделия, които понякога разнообразяват с яйца – предимно сварени или в полусуров вариант.

Лакто-ово-вегетарианците са хора, които не ядат месо и морски дарове, но в менюто им са включени всякакви животински субпродукти. Това е една от най-големите групи вегетарианци, отказали се да се хранят с всякакви животни от любов към тях или поради здравословни проблеми. Голяма част от индийското общество се стреми днес именно към този начин на живот. Хората, които са фенове на индийската култура обикновено им подражават в избора си на меню.

Веганството е крайна форма на вегетарианството, при която човек не си позволява никакви продукти от животински произход. Веганите залагат единствено и само на храна от растителни източници, смятайки, че човешкият организъм изконно не е създаден на консумира ястия, произхождащи от животни. В модерното общество вече са се наложили множество вегански храни, които се произвеждат от растителни източници, но имитират модерните продукти. Такива са соевото сирене тофу и соевите наденички, майонезата от кашу, млякото от соя, ккос и бадеми. Веганите са задължени да имат добри познания на хранителния състав, за да доставят на тялото си нужните витамини и минерали за едно пълноценно функциониране. Много лаически подходи към веганството водят до разболяване, което в някои случаи може да бъде фатално. Затова не е препоръчително човек да преминава към този режим, без да е натрупал базата си от знаие и да разполага с добри консултанти, които да изготвят правилната му диета.

Ако планирате да предприемете крачка към някой от вегетарианските режими, добре е да си направите обстойни изследвания и да се консултирате със специалист дали този начин на хранене ще е подходящ за вашия организъм. В противен случай стремейки се да не навреди на природата, човек може да ощети самия себе си. Някои от последствията могат да бъдат доста серизни. Други хора пък могат да открият по-пълноценен живот за себе си. Решението трябва да се вземе при пълна отговорност.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мъжете живеят по-малко заради яденето на месо

Мъжете ядат повече месо от жените и по-често посягат към мръвките.   виж още »

Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

Вегетарианците остаряват на митохондриално ниво, а при месоядните старее каротидната артерия.   виж още »

Руснаците са заклети месоядци

Само 1% от пълнолетните руснаци смятат веганството за полезно.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта