Регистрация

Мъжете живеят по-малко заради яденето на месо

21 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1458
Мъжете живеят по-малко заради яденето на месо

Мъжете ядат повече месо от жените и по-често посягат към мръвките.

 

Свикнали сме да наричане платото от месни мезерлъци „вълчи мезета“ или „мъжки мезета“. Истината е, че мъжете си хапват доста повече мръвки от нежния пол. Изследване, проведено в САЩ през 2016-а година сочи, че американците ядат с 1/4 повече месо на месец от дамите в дома. Подобно проучване, направено в Русия през 2018-а година показва, че братушките консумират с 1/3 повече месо от жените си. А природата не оставя този факт безнаказан. И в двете държави, в които е проведено наблюдението, продължителността на живота на мъжете е с 9 години по-малка от тази на жените. За сравнение в световен мащаб средната разлика е от 5 години, ала има страни като Австралия, Япония, Индия и няколко африкански държави, където мъжете и жените приемат сходно количество месо и имат почти еднаква продължителност на живота.

 

Защо мъжете ядат повече месо? Европейски учени решават да отговорят на този въпрос и откриват някои връзки между консумацията на мръвки и пола. Мъжете по-често посягат към чашката като начин за отмора в края а делника. Именно тогава за мезе си сервират мръвки. Мъжете по-често се отдават на силови тренировки, изискващи консумация на протеин. А най-богата на протеин естествена храна е месото. Друго изследване доказва, че мъжете с кръвна група 0 буквално не могат да устоят на месото. От 11% хора по света с тази кръвна група, 7,5% са мъже. На 4-то, но не и последно място жените проявяват по-силна чувствителност и привързаност към животинското царство. Ето защо по-голяма част от вегетарианците са жени. Тази статистика изключва населението на Индия, където консумацията на месо на глава от населението е минимална.

 

Какво месо и колко трябва да се консумира? Тук експертите са на различни мнения, но единодушни пред факта, че честото хапване на мръвки има пагубен ефект върху тялото. Някои смятат, че месото като цяло не е храна за хора и консумацията му трябва да се минимизира. Други са на мнение, че месото трябва да влиза в здравословния хранителен режим, но дори и те съветват да не се ядат повече от 600 грама мръвки седмично. Важен е също и видът на месото - то трябва да е лишено от мазнини, преминало през щадяща термична обработка (при температура до 150 градуса; най-добре сварено или сготвено на пара). Печените на скара и барбекю меса образуват в себе си канцерогенни съединения, особено ако са с мазнина.

 

Защо месото е вредно? С уговорката, че носи негативи на тялото при ежедневна консумация и ядене в големи дози, месото се отразява най-вече на сърдечно-съдовата система и отключва автоимунни заболявания. Наситените мазнини в него водят до покачване на нивата на лошия холестерол (повече вижте ТУК). Кръвоносните съдове се запушват, оросяването на мозъка и крайниците се затруднява, а рискът от инфаркт и инсулт се завишава. В мезетата тип колбаси и салами освен много мазнини, има и голямо количество сол, която също възпрепятства работата на сърцето и допълнително стеснява кръвоносните съдове. Изпечените пържоли, кебапчета, шишчета и производни на скари, грил и силна фурна пък са канцерогенни. Те с „удоволствие“ ще провокират развитието на ракови образувания, особено ако човек е предразположен. Въпреки че са идеално мезе за чаша вино, трябва да се избягват поне отчасти.

 

Колко месо се яде на ден? Независимо дали води активен начин на живот, има кръвна група 0 и обича да пийва по едно бързо за отмора, човек не бива да се отпуска с мръвките. В седмицата трябва да има поне два безмесни хранодена, като най-полезно е един от тях да е вегански или още по-добре пречистващ (на вода, чай и плодови фрешове). Три до 4 пъти месно основно в количество между 150-200 грама мръвка на хранене е разумно решение. Ако месото е сварено, сготвено на пара или запечено на бавен огън във фолио, освен вкусно, то може да бъде и полезно за тялото. Да се обират и изхвърлят мазнините и лойта от мръвките преди готвене, е полезен навик за здраве и дълголетие.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Стареенето при вегетарианците и остаряването на месоядните

Вегетарианците остаряват на митохондриално ниво, а при месоядните старее каротидната артерия.   виж още »

Основни видове вегетарианци

Видове вегетарианство – каква е разликата между вегетарианци и вегани и какво представлява пескетарианството, овотарианството и лактовегетарианс виж още »

600 г месо седмично – не повече

В немските обществени хранителни заведения въвеждат постен ден. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта